Какво се случва с търговията на дребно в Русия след напускането на западните компании?


Какво се случва с търговията на дребно в Русия след напускането на западните компании?
Снимка: iStock

4393

Местни модни марки помагат за постепенното възстановяване на търговията на дребно в Русия след 15 месеца на затваряне на магазини и свиване на търсенето. Нови брандове запълват празнината, оставена от чуждестранните компании, а купувачите започват колебливо да се завръщат, предава Reuters.

Стотици чуждестранни търговци на дребно затвориха магазините си в страната в отговор на руската инвазия в Украйна, стартирала през февруари 2022 година, оставяйки най-престижните улици в Москва със затворени магазини и нанасяйки финансов удар на индустрията в размер на приблизително 2.5 млрд. долара.

Испанският гигант Inditex продаде някои от своите над 500 руски магазина на базиран в Обединените арабски емирства купувач. Водещият Zara магазин на компанията в центъра на Москва, който седя празен от повече от година, отвори врати през миналия месец под нов мениджмънт и бранд на име MAAG.

„Изглежда, като че нищо не се е променило след като кой знае кой беше тук”, казва жителят на Москва Антон пред Reuters.

Ефектът от санкциите срещу Русия за българската икономика е незначителен

„Не намирам никакви разлики освен в разнообразието в избора. Има по-малко от всичко в момента”, казва московчанката Антонина.

Парите говорят

Продажбите на дребно, ключов индикатор за потребителското търсене, се сринаха през 2022 година, ударени от ускоряващата се инфлация и понижаващите се заплати, докато напускането на руския пазар на западните компании допринесе за големи загуби за сектора, става ясно от думите на Олег Климов, президент на „Руския съвет на търговските центрове”.

„Хората като цяло просто не разбираха какво се случва”, казва той. „Не искаха да харчат пари. Загубите бяха около 200 млрд. рубли (2.47 млрд. долара).”

„Но има възстановяване сега.”, добавя той. „Парите винаги в крайна сметка сменят притежателите си.”

Достъпът на Русия до западни продукти, като сандвичите на McDonald’s и дънките на Levi’s – символи на вида свобода, който капитализмът можеше да предложи след колапсът на СССР, намалява.

Чуждестранните инвеститори изтеглили от Русия 36 млрд. долара

Gloria Jeans, някога препродавач на дънките Levi’s, пое магазина в центъра на Москва от шведския търговец на дребно H&M.

Oтбягването на Русия от страна на Запада, заедно със забраните за износ и наказателните санкции, усложнява търговските пътища.

„Най-големият проблем са международните трансакции”, казва Ксения Жданова, която управлява свой моден бранд на име KSEW и е търговски директор на онлайн платформата за руско дизайнерско облекло Richmill.

„Нашата индустрия е изключително зависима от вноса”, казва тя.

Друг проблем е недостигът на персонал, казва Жданова, цитирайки липсата на шивачи и професионалисти в текстила – проблем, който може да бъде решен само чрез инициативи, водени от правителството, смята тя.

Продажбите на алкохол в Русия рязко скачат от началото на годината

Руснаците намират решения под формата на внос на малки количества, а онлайн търговците помагат чуждестранните брандове да остават налични, но някои неща продължават да бъдат трудни за откриване.

Купувачът Ирина Никулина казва, че чуждестранните брандове не и липсват прекалено много, освен когато се нуждае от нещо простичко, като бяла фланелка на разумна цена.

Татяна Вакхонина казва, че най-много ѝ липсва шведският гигант в обзавеждането IKEA и Zara.

„Ходим сега до Казахстан за пазаруване”, казва тя. „Но някои неща вече не могат да се купят изобщо.”

Raiffeisen Bank се отказва от руския си клон

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички