Ефектът от санкциите срещу Русия за българската икономика е незначителен


Ефектът от санкциите срещу Русия за българската икономика е незначителен
Снимка: iStock

2805

Ефектът върху българската икономика от европейските санкции срещу Русия не е съществен. Това съобщи служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на изслушване в парламента.

България напуска свързани с Русия банки

Той се позова на разполагаеми макроданни, като посочи, че износът на България за Русия през 2022 г. е отчел спад от по-малко от два процента.

Стоянов каза, че дори преди да започне войната с Украйна, над 60 на сто от стокообмена на България е с Европейския съюз, а този с Русия е едва пет-шест на сто през последните десет години.

Какви автомобили купуват руснаците след изтеглянето на западните марки?

По думите му стокообменът между България и Русия през 2021 година е бил 4 млрд. долара, а през 2022 година 6 млрд. долара.

Стоянов обясни, че роля за увеличаване на стокообмена между двете страни играят дерогациите, които България има за внос на петрол, както и че част от стоките не са засегнати от забраните на Европейската комисия.

По думите на министъра по сектори е рано да се каже какви са ефектите от санкциите. Те са въвеждани от края на февруари насам и при всички тях важи правилото, че договорите, сключени преди въвеждането им, продължават да действат до изпълнението им, каза Стоянов.

Той допълни, че има предположения и за презапасяване с някои стоки, внос от Русия, в очакване на въвеждането на санкции върху тях.

"Трябва да мине доста повече време, за да може да се види реалният ефект от тези санкции върху българската икономика", заяви още министърът.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички