Дългогодишната зависимост на петролните пазари от Китай скоро може да приключи


Дългогодишната зависимост на петролните пазари от Китай скоро може да приключи
Снимка: iStock

3637

Търсенето на петрол от страна на Китай може да достигне своя връх до края на десетилетието, като икономическите проблеми на страната поставят въпроса дали световният пазар на петрол ще може да продължи да разчита на втората най-голяма икономика в света.

„От 20 години петролният пазар е зависим от Китай, Китай, Китай, който поддържа пазарите. Тази история върви към приключване”, казва председателят на Facts Global Energy Ферейдун Фешараки по време на скорошна енергийна конференция, предава CNBC.

Той прогнозира, че търсенето на петрол в Китай ще достигне връх през следващите три до пет години.

„На глобалните (петролни) пазари трябва да погледнем към страни като Индия или други империи, за да създадем устойчивост от страна на търсенето“, добавя Фешараки.

Подобни са очакванията и на Wood Mackenzie, който прогнозират, че търсенето на петрол в Китай ще достигне своя връх до 2027 г., след което ще последва продължителен спад в търсенето на суров петрол.

„Търсенето на петрол в Китай достига своя пик до 2027 г. и след това (ще се обърне) към дългосрочен спад, тъй като страната активно преследва енергиен преход … и тъй като общият икономически растеж се забавя в дългосрочен план”, казва Шикин Чия, консултант по петрола и химичните продукти в Wood Mackenzie.

Тази страна ще стане третият най-голям потребителски пазар до 2027 година, оставяйки само зад САЩ и Китай

През 2020 г. Китай постави цел да бъде въглеродно неутрален до 2060 г. и заяви, че ще се стреми към достигането на пикови въглеродни емисии до 2030 година.

Подобно на Фешараки, Чия очаква Индия да компенсира търсенето на суров петрол от Китай.

Индия е напът да изпревари Китай като най-големият център за растежа в търсенето на петрол към края на десетилетието, казва тя.

„Извън Китай общото търсене на петрол в Индия и други нововъзникващи икономики в Югоизточна Азия (ще) продължи да расте до началото на 2040 г.“, добавя тя.

„През следващите две десетилетия двигателят на растежа на Азия ще бъдат Индия и Югоизточна Азия“, прогнозира тя.

Китай внася рекордни количества петрол и въглища от Русия на фона на продължаващата война

Икономиката на Индия нарасна със 7.8% през второто тримесечие на тази година, отбелязвайки най-бързия темп на растеж от една година насам. Освен това се очаква страната да стане третата по големина икономика в света до 2030 година.

Според Международната агенция по енергетика въглищата все още държат най-големия компонент от енергийния микс на Китай с дял от 55%. Петролът и другите течности представляват 19%, докато горивата с по-чисто изгаряне съставляват относително по-малък дял.

„Въпреки това потреблението на природен газ, ядрена енергия и възобновяема енергия непрекъснато нараства между 2001 г.“, отбелязва МАЕ в доклада от края на 2022 година.

Може би след няколко десетилетия?

Не всички са съгласни, че търсенето на петрол в Китай скоро ще достигне своя връх. Някои анализатори са на мнение, че нужното време да се случи това ще бъде повече от няколко години - може би дори десетилетия.

„Китай има цел за нетни нулеви въглеродни емисии до 2060 г., когато очаквам търсенето му на суров петрол да намалее, тъй като постепенно се насочва към този (краен срок)“, казва директорът на LSEG Oil Research в Азия Яу Ян Чонг.

Той подчертава, че вносът на суров петрол в Китай се преработва предимно в дизел и бензин, които ще станат по-малко съществени в Китай поради „доста експлозивния“ растеж в проникването на електромобилите през тази година. Що се отнася до производството на електроенергия, той отбеляза, че Китай използва „предимно въглища и много малко петрол“.

По същия начин друг анализатор е на мнение, че без значителни технологични иновации търсенето на петрол в Китай няма да спре през следващите 20 до 30 години.

„Ако няма големи газови открития или технологични пробиви във възобновяемата или алтернативна енергия, ние не очакваме ръстът на търсенето на петрол в Китай да приключи поне още две до три десетилетия, въпреки че темпът на растеж на търсенето може да се забави“, каза Боб Макнали , президент на Rapidan Energy Group.

Източник: CNBC 

Източник на инфлация: Светът страда от недостиг на дизел

Русия изпитва недостиг на горива, въпреки че е един от най-големите петролни играчи в света

Цените на петрола скочиха до нов 10-месечен максимум

Западни компании обръщат гръб на Китай, пренасочвайки инвестициите си към други развиващи се пазари

Китай инвестира още 16 милиарда долара в ядрената си енергетика

Икономиката на Китай е в много по-лошо състояние, отколкото всички си мислят

Китайските електромобили завладяват света, но не на всички им харесва

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички