Западни компании обръщат гръб на Китай, пренасочвайки инвестициите си към други развиващи се пазари


Западни компании обръщат гръб на Китай, пренасочвайки инвестициите си към други развиващи се пазари
Снимка: Jeremy Zhu / Pixabay

3013

Компании от САЩ и Европа пренасочват инвестициите си от Китай към други развиващи се пазари, сочи доклад на Rhodium Group. Най-сериозна част от тези капитали се насочват към Индия, следвана от Мексико, Виетнам и Малайзия.

Разглежданите фирми обръщат гръб на втората най-голяма икономика в света дори когато делът на страната в световния растеж продължава да се увеличава, което подчертава как притесненията относно китайската бизнес среда, икономическото възстановяване и политиката, оказва влияние върху плановете на чуждестранните инвеститори, пише Reuters.

Стойността на обявените в Индия инвестиции на зелено от САЩ и Европа нараства с приблизително 65 млрд. долара или 400% в периода 2021-2022 година, сочи докладът. В същото време инвестициите в Китай намаляват до по-малко от 20 млрд. долара през миналата година, спрямо вложения в размер на 120 млрд. долара през пиковата 2018 година.

„Диверсификацията е в ход”, посочват от компанията за проучвания, като същевременно отбелязват, че: „на напредналите икономики ще са необходими години, за да постигнат целите зад своите политики за „намаляване на риска“”, тъй като Китай заема централна роля в световните вериги за доставка.

Ниските разходи за производство и перспективите за наличие на сериозна маса средна класа потребители, докара първите чуждестранни фирми в Китай в края на 80-те години на миналия век, след като страната изостави своя маоистки икономически модел.

Но сега, когато в наши дни домакинствата в Китай продължават да свиват потреблението, а производствените разходи вървят във възходяща посока, пазарът започва да губи блясъка си,

Промяната в инвестиционните потоци идва на фона на борбата на китайските власти да възстановят чуждите инвестиции след икономически изтощителната пандемия и имотната криза в страната.

Западните компании засилват инвестициите на зелено в тези пазари, за да намаляват зависимостта си от китайските вериги за снабдяване и да си дадат възможности относно доставките на стоки и суровини, чувствителни на геополитическите процеси, като полупроводници, става ясно от доклада.

Но авторите предупреждават, че е малко вероятно диверсификацията да доведе до бърз спад в експозицията към Китай, тъй като пазарите, в които чуждестранните фирми инвестират, са силно зависими от търговията и инвестициите със самия азиатски гигант.

В резултат на това: „няма да е изненадващо да видим общия дял на Китай в световния износ, производството и веригите за доставки да продължават да нарастват, дори когато диверсификацията от Китай се ускорява“.

Тази страна ще стане третият най-голям потребителски пазар до 2027 година, оставяйки само зад САЩ и Китай

„Китай се промени”: Германия представи план за намаляване на зависимостта си от втората най-голяма икономика в света

Китай инциира кампания за съживяване на изоставащия фондов пазар

Защо хроничната липса на търсене в Китай е най-големият икономически проблем в света?

Закуска за 70 стотинки: Ето как изглежда дефлацията в Китай

Икономиката на Китай е в много по-лошо състояние, отколкото всички си мислят

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички