„Китай се промени”: Германия представи план за намаляване на зависимостта си от втората най-голяма икономика в света


„Китай се промени”: Германия представи план за намаляване на зависимостта си от втората най-голяма икономика в света
Снимка: Pixabay

4048

Германия обяви, че ще намали зависимостта си от Китай в ключови сектори, включително медицина, литиеви батерии, използвани в електрическите коли и елементите, важни за производството на чипове.

Правителството публикува своята първа в историята „Стратегия за Китай” – документ с обем 40 страници, който подчертава тънкото въже, по което Берлин трябва да върви, за да успее да намали зависимостта си от втората най-голяма икономика в света на фона на нарастващите критики към Пекин относно спазването на човешките права и международното право, пише CNN.

Китай е най-важният търговски партньор на Германия, като търговията между двете държави (внос и износ) достига близо 300 млрд. евро през 2022 година, според германското правителство.

„Китай се промени. В резултат на това и китайските геополитически решения, ние имаме нужда да променим подхода си към Китай”, пише в документа, одобрен от кабинета в Германия след 3-месечно отлагане и дебати в коалицията на канцлера Олаф Шолц.

Китай е ключов партньор в борбата срещу климатичните промени, пандемиите и устойчивото развитие, става ясно от документа.

След три месеца на забавяне: Инфлацията в Германия отново се ускорява

Въпреки това, Китай „преследва свои собствени интереси доста по-настоятелно и по редица начини опитва да промени настоящия, базиран на правила, международен ред”.

Документът посочва, че най-голямата икономика в Европа иска да поддържа търговски и инвестиционни връзки с Китай, докато намалява зависимостта си в ключови сектори чрез диверсифициране на веригите си за доставка – цел, наричана „намаляване на риска”.

Шолц коментира в Twitter: Нашата цел не е да се отделим (от Пекин). Но искаме да намалим критични зависимости в бъдеще.”

Документът посочва, че Германия е свръхзависима от Китай на полето на медицинската технология и фармацевтичните продукти, включително антибиотици, както и при информационните технологии, материалите, необходими за производство на полупроводници, металите и редкоземните елементи, необходими за осъществяване на енергийния преход.

„В ключови области (Европейският съюз) не трябва да става зависим от технологии от държави (извън ЕС), които не споделят нашите основни ценности”, пише в документа.

Той потвърждава ангажимента на правителството да коригира списъците с продукти, подлежащи на контрол върху износа, на фона на новите технологични разработки, включително в технологиите за киберсигурност и наблюдение.

Цените на енергията в Германия са толкова високи, че някои компании обмислят напускане на страната

Правителството също ще пусне разпоредби, според които проектите за проучвания и разработки с Китай „в които изтичането на знание е вероятно” няма да се подкрепят чрез федерални средства, като това може да се случва само под специални условия, става ясно от документа.

Китай е ключов пазар за редица основни германски компании, включително Volkswagen и BMW, като правителството посочва, че планира разговори с фирми „особено изложени на Китай” в опит да „идентифицира рисковете от концентрация”.

Групата, представляваща германски компании, които правят бизнес в Китай, приветстват стратегията, но посочват някои притеснения.

„Много германски компании, опериращи в Китай, вече самостоятелно са предприели стъпки да мигрират рисковете и виждат стратегията, като потвърждения на техния курс”, казва Йенс Хилдебранд, изпълнителен директор на клона за Северен Китай на Германската търговска камара.

„Положително е, че правителството се въздържа от добавянето на бюрократични тежести за компаниите, като изисквания за докладване и уведомяване, стрес тестове или мерки за проверка на изходящи инвестиции.”, добавя той.

„Въпреки това, някои германски компании се надяваха, че стратегията ще осигури повече рамка за сътрудничество, вместо единствено да се фокусира върху намаляването на риска.”

Хилдебранд посочва, че документът не е достатъчно изчерпателен и „не адресира как Германия може да участва в китайския икономически растеж и капацитет за иновации, за да заздрави икономиката си, без да става твърде зависима (от него).”

Какво представляват металите галий и германий и защо Китай ограничава износа им?

Китай опитва да забави поевтиняването на юана, докато валутата се движи към 14-годишно дъно

Икономиката на Китай е в много по-лошо състояние, отколкото всички си мислят

Най-големите икономики в света през 2075 година: Очакват се сериозни размествания

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички