Най-големите икономики в света през 2075 година: Очакват се сериозни размествания


Най-големите икономики в света през 2075 година: Очакват се сериозни размествания
Снимка: iStock

6523

Кои ще бъдат най-големите икономики в света през 2075? Изненадващо или не, това няма да е нито САЩ, нито Германия, Япония или Великобритания. Най-голямата икономика в света ще бъде Китай, което навярно не изненадва никого. Но втората позиция може да се окаже не толкова очаквана.

Индия може да стане втората най-голяма икономика в света до 2075 година, изпреварвайки всички горепосочени страни с изключение на Китай, става ясно от доклад на инвестиционната банка Goldman Sachs.

Понастоящем Индия е петата най-голяма икономика в света, като пред нея са само Германия, Япония, Китай и САЩ, ако не броим Еврпейския съюз.

Според прогнозата, през 2075 година лидер по най-голям брутен вътрешен продукт ще бъде Китай (57 трилиона долара), следван от Индия (52.2 трлн. долара) и САЩ (51.5 трлн. долара). Четвъртата позиция ще се заема от еврозоната (30.3 трлн. долара), а Япония (7.5 трлн. долара) ще бъде далеч зад общата икономика на страните, приели еврото за национална валута, става ясно от прогнозата на инвестиционната банка.

Индия става втората най-голяма икономика в света до 2075 година

Наред с нарастващото население, движеща сила на прогнозата е напредъкът на страната в иновациите и технологиите, по-високите капиталови инвестиции и нарастващата производителност на работниците, пише инвестиционната банка в неотдавнашен доклад, цитиран от CNBC.

„През следващите две десетилетия коефициентът на зависимост на Индия ще бъде един от най-ниските сред регионалните икономики“, каза Сантану Сенгупта, икономист за Индия в Goldman Sachs Research.

Индия - новият най-голям доставчик на петролни продукти за Европа?

Коефициентът на зависимост на дадена държава се измерва чрез броя на зависимите лица спрямо общото население в трудоспособна възраст. Ниският коефициент на зависимост показва, че има пропорционално повече лица в трудоспособна възраст, които са в състояние да издържат младежите и възрастните хора.

По думите на Сенгупта, ключът към извличането на потенциала на бързо нарастващото население на Индия е да се увеличи участието на нейната работна сила. Според него Индия ще има един от най-ниските коефициенти на зависимост сред големите икономики през следващите 20 години.

„Така че това наистина е прозорецът за Индия да се оправи по отношение на създаването на производствен капацитет, продължаването на растежа на услугите, продължаването на растежа на инфраструктурата“, казва той.

Най-голямата сделка в историята: Airbus получи огромна поръчка от индийска авиокомпания

Огромното население на Индия от 1.4 млрд. души е сред основните предимства на страната в световната икономическа надпревара;

Снимка: iStock

Правителството на Индия е поставило като приоритет създаването на инфраструктура, особено при изграждането на пътища и железопътни линии. Скорошният бюджет на страната има за цел да продължи 50-годишните програми за безлихвени заеми за държавните правителства, за да стимулира инвестициите в инфраструктура.

Goldman Sachs вярва, че това е подходящ момент за частния сектор да увеличи мащаба си за създаване на капацитет в производството и услугите, за да генерира повече работни места и да поеме голяма работна сила.

Технологии и инвестиции

Начело на икономическата траектория на Индия е и нейният напредък в технологиите и иновациите, посочва инвестиционната банка.

Очаква се приходите от технологичната индустрия на Индия да се увеличат с 245 млрд. долара до края на 2023 г., според Nasscom, индийската неправителствена търговска асоциация. Този растеж ще дойде от потоците от ИТ, управление на бизнес процеси и софтуерни продукти, се посочва в доклада на Nasscom.

Паралелно с това Goldman Sachs прогнозира, че капиталовите инвестиции ще бъдат друг важен двигател на растежа на Индия.

Как Полша успя да привлече най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на страната?

„Темпът на спестявания в Индия вероятно ще се увеличи с намаляващи коефициенти на зависимост, нарастващи доходи и по-задълбочено развитие на финансовия сектор, което вероятно ще създаде набор от капитал, достъпен за стимулиране на допълнителни инвестиции“, се казва в доклада на Goldman Sachs.

Рискове пред икономиката на Индия

Рискът пред прогнозата на банката е коефициентът на участие на работната сила - и дали той се увеличава със скоростта, която Goldman прогнозира.

„Коефициентът на участие на работната сила в Индия е намалял през последните 15 години“, се отбелязва в доклада, като се подчертава, че коефицентът на участие на жените в работната сила е „значително по-нисък“ от този на мъжете.

„Само 20% от всички жени в трудоспособна възраст в Индия са заети“, пише инвестиционната банка в отделен доклад, публикуван през юни, посочвайки, че ниската цифра може да се дължи на това, че жените са ангажирани предимно с работа на парче, което не се отчита чрез икономическите мерки за формалната заетост.

Нетният износ също пречи на растежа на Индия, тъй като страната има дефицит по текущата сметка, посочват от Goldman Sachs. Банката обаче подчертава, че износът на услуги смекчава балансите по текущата сметка.

Защо дори Китай не иска юанът да измести долара като световна резервна валута?

Икономиката на Индия се движи от вътрешното търсене, за разлика от много по-зависими от износа икономики в региона, като до 60% от нейния растеж се дължи главно на вътрешното потребление и инвестиции, според доклада на инвестиционната банка.

S&P Global и Morgan Stanley също прогнозират, че Индия е на път да стане третата по големина икономика до 2030 година.

БВП на Индия през първото тримесечие нараства с 6.1% на годишна база, като леко надминава очакванията на Reuters за ръст от 5%. Очаква се икономиката на Индия да нарасне със 7.2% през настоящата година, спрямо ръст от 9.1% през фискалната 2021-2022 година.

Най-голямата демокрация в света иска да бъде новият Китай. Ето защо това няма да стане лесно

Остра нужда от мигранти: Най-голямата икономика в Европа остана без работна сила

Икономиката на Китай е в много по-лошо състояние, отколкото всички си мислят

Индия ли ще замести Китай като двигател на световната икономика? Не

Какво се случи с огромните количества природен газ на Русия?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички