Защо дори Китай не иска юанът да измести долара като световна резервна валута?


Защо дори Китай не иска юанът да измести долара като световна резервна валута?
Снимка: iStock

14625

През последната година дебатът за дедоларизацията се разгаря, подхранван от опасенията, че Вашингтон използва деноминираната в долари световна финансова система срещу Русия заради войната в Украйна.

Дори високопоставени инвеститори се включиха в него. През април милиардерът инвеститор Рей Далио предупреди, че санкциите, които притиснаха руските валутни резерви в долари, "увеличиха възприемания риск, че тези дългови активи могат да бъдат замразени по начина, по който бяха замразени за Русия". Вследствие на това различни държави започнаха да се редят на опашка за валути различни от долара и алтернативни активи, които да използват в търговията и да съхраняват в резервите си.

Ето и къде се появява китайският юан.

Китайската валута изживява своя момент под слънцето като потенциален претендент за доминираната от щатския долар глобална платежна система. В стремежа си да разшири използването на валутата си в международен план, Китай сключи сделки с държави, сред които и Русия. И макар че валутата не е единственият конкурент на долара, тя е най-известният претендент на фона на напрежението между САЩ и Китай, и съюза на Пекин с Русия в условията на война.

Въпреки това ще бъде трудно за който и да е актив или валута да измести щатския долар. В сегашния си вид дори използването на еврото отстъпва значително пред щатския долар. И което е по-важно, Пекин не би искал юанът да бъде основната резервна валута за света, споделя експерт по китайската икономика.

Ето три причини, поради които дори Китай не е особено ентусиазиран да дедоларизира световната икономика.

1. Китай не иска да либерализира валутата си и да позволи на парите да се движат свободно във и извън икономиката му

Въпреки че Китай изглежда желае да наруши глобалната доминация на САЩ, той иска да направи това само при условията на Пекин, казва Рори Грийн, главен икономист за Китай в базираната в Лондон консултантска компания TS Lombard.

Идва ли краят на щатския долар като световна резервна валута?

През последното десетилетие Китайската народна банка действаше предпазливо, за да насърчи по-широкото използване на юана, без да нарушава финансовата сигурност, и е малко вероятно сега да наруши тази динамика, пише Грийн в бележка от 28 април. Тази стабилност се поддържа чрез използването на капиталов контрол - контрол върху това колко чуждестранни пари могат да влизат и излизат от китайската икономика, което от своя страна оказва влияние върху обменния курс на чуждестранната валута. Политиката на Пекин обикновено клони към наличието на такъв контрол, тъй като го смята за предпоставка за независима, суверенна парична политика - пише Грийн. Поради тези мерки за контрол "Пекин никога няма да може да либерализира напълно текущата си сметка, но все пак може да се стреми към интернационализация на юана", допълва Грийн.

Вместо да настоява юанът да се превърне в доминираща световна резервна валута, Пекин вероятно ще се стреми към своята сфера на валутно влияние сред страните, с които търгува активно. Китай вероятно ще се съсредоточи върху разбиването на доминацията на щатския долар в някои части на света, споделя Грийн.

Възможно е обаче да има известна свобода на действие по отношение на позицията на Пекин. "В Китай винаги е съществувала възможност за промяна на капиталовия контрол. Само че за Пекин въпросът е бил дали глобалната среда ще подкрепи това - има ли достатъчно държави, които ще приемат юана?", заяви Абишур Пракаш, главен изпълнителен директор на базираната в Торонто консултантска фирма The Geopolitical Business.

Защо щатският долар отново набира сила?

"Днес отговорът е "да", тъй като много държави вече се присъединиха към използването на юана, давайки на Китай необходимия сигнал за промяна на скоростта", добави той.

2. Китай не иска и не може да си позволи да поддържа постоянен дефицит, както правят САЩ

Позицията и влиянието на щатския долар като резервна валута имат своята цена - дефицит по текущата сметка на Америка. Това е така, защото глобалното търсене на щатски долари е по-голямо от американското търсене на внос, който също се заплаща в долари. Така че САЩ ще трябва да се борят с все по-голям дефицит, за да запазят позицията на долара като резервна валута. Този парадокс е представен за първи път пред Конгреса от икономиста от Йейл Робърт Трифин през 1960 г. Недостатъкът на дефицита по текущата сметка е, че той прави страната уязвима към неочаквани промени в глобалните капиталови потоци, според дефиниция, публикувана от Bloomberg.

Защо китайските милиардери продължават да изчезват?

Намирането на алтернатива на щатския долар като резервна валута е тема, която придоби особена популярност в някои държави през последната година;  Снимка: iStock

Както обяснява Джон Кемп от Ройтерс през 2009 г., САЩ имат по-големи бюджетни дефицити и дефицити по текущата сметка от повечето други държави просто защото са емитент на основната резервна валута в света.

"С разширяването на световната икономика търсенето на резервни активи се увеличи. Те можеха да бъдат доставени на чужденците само ако Америка имаше дефицит по текущата сметка и емитираше деноминирани в долари задължения, за да го финансира", пише Кемп.

Руската рубла отчете голям спад спрямо долара от почти година

Макар че в момента Китай е втората по големина икономика в света, той просто не може да си позволи да поддържа постоянен дефицит като САЩ - казва Грийн. "Китай не желае политически и не е в състояние икономически, ако не се проведат значителни структурни реформи, да поддържа устойчив дефицит по текущата сметка и да осигури достатъчно предлагане на активи в юани в световен мащаб", пише Грийн.

3. Пекин е изправен пред много геополитически рискове, така че Китай се нуждае от алтернативни активи

Едно от ключовите предизвикателства пред всяка валута, която се бори с щатския долар като доминираща световна резервна валута, е господството на щатския долар. В момента дори ролята на еврото е по-голяма от тази на юана. През април 43% от всички глобални плащания, извършени чрез SWIFT, бяха в щатски долари, а 32% - в евро. Само 2,3% от трансакциите по SWIFT са били извършени в юани. Същевременно по данни на Международния валутен фонд през четвъртото тримесечие на 2022 г. на щатския долар се пада лъвският пай, или 54%, от световните валутни резерви. На еврото се падат 20% от резервите, докато юанът съставлява едва 2,5% от този запас.

Юанът изпревари долара за първи път в трансграничните разплащания на Китай

Това означава, че липсва широк избор, когато става въпрос за резервни активи, което е проблем за Китайската централна банка, пише Грийн. Това е така, защото институцията ще трябва да държи своите деноминирани в юани облигации в огромни количества, подобно на Федералния резерв на САЩ, който сега държи огромна част от активите си в съкровищни ценни книжа.

Като се имат предвид тези проблеми, малко вероятно е юанът да изпревари щатския долар, каза Грийн. Тези спънки се прибавят към други предизвикателства, които са извън контрола на Китай, включително инерцията в световната финансова система, заяви на 1 май пред CNBC историкът от Станфорд Найъл Фъргюсън.

Валутния резерв на Русия вече ще бъде в юани

"Геополитиката и икономическата мощ на Китай стимулират, и ще продължат да стимулират, приемането на юана за целите на търговията и поддържането на резерви. По-широкото международно използване на юана ще осигури канали за нарушаване на санкциите, но доларът не е застрашен", пише Грийн.

Източник: businessinsider.com

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички