Идва ли краят на щатския долар като световна резервна валута?


Идва ли краят на щатския долар като световна резервна валута?
Снимка: iStock

8281

Съперничеството с Китай, последствията от руската инвазия и казусът с тавана на дълга на САЩ поставиха статута на щатския долар като световна резервна валута под нови съмнения.

Провокираното от наложените санкции излизане на Русия от световните финансови системи през миналата година също налива масло в огъня на спекулациите, че страните, които не са съюзници на САЩ, ще обърнат гръб на долара.

Reuters представя няколко аргумента защо откъсването от долара може да се случи и обратното – защо ситуацията няма да се развие по този начин.

Изтъняващ статут на резервна валута

Делът на щатския долар в официалните валутни резерви е намалял до 20-годишно дъно от 58% през четвъртото тримесечие на 2022 година, според данните на Международния валутен фонд.

Стефан Джен, изпълнителен директор на Eurizon SLJ Capital Limited, посочва, че промяната е дори по-изразена когато се коригира спрямо валутния курс.

„Това, което се случи през 2022 г., беше много рязък спад на дела на долара в реално изражение”, казва Джен, добавяйки, че това е било реакция на замразяването на половината руски резерви на стойност 640 млрд. долара под формата на злато и валутни резерви след инвазията в Украйна през 2022 година. Това е провокирало преосмисляне на структурата на валутните резерви в някои страни като Саудитска Арабия, Китай, Индия и Турция, които са погледнали към диверсификация с други валути.

По-голямата картинка

Делът на долара във валутните резерви на централните банки през последното тримесечие на 2022 година е паднал до най-ниското си ниво от две десетилетия насам, но движението е постепенно и сега е почти на нивото от 1995 година.

Американските банки седят върху нереализирани загуби от 620 млрд. долара

Централните банки залагат на средства за черни дни под формата на долари в случай, че трябва да подкрепят обменните курсове по време на икономически кризи. Ако дадена валута отслабне прекалено много спрямо щатския долар, петролът и другите стоки, търгувани в долари, автоматично поскъпват, което от своя страна вдига разходите за живот и подхранва инфлацията.

Много валути, от хонконгския долар до панамска балбоа, са с фиксиран курс към щатския долар поради подобни съображения.

Отслабваща хватка върху търговията със стоки

Могъщият долар може да блокира търговията със суровини, позволявайки на Вашингтон да възпрепятства достъпа до пазара на нации като Русия, Венецуела и Иран.

Но търговията се променя. Индия купува руски петрол в руски рубли дирхами, валутата на ОАЕ. Китай използва юани за покупката на руски петрол, въглища и метали на стойност 88 млрд. долара. Китайската държавна компания CNOOC и френската TotalEnergies реализираха тяхната първа сделка в юани за втечнен природен газ (LNG) през март.

Защо щатският долар отново набира сила?

След Русия, държавите се питат „какво ако попаднеш от грешната страна на санкциите?”, казва стратегът от BNY Mellon Джофри Ю.

Делът на юана в неборсовите валутни трансакции нараства от почти нула преди 15 години до 7%, според данните на Банката за международни разплащания (БМР).

Твърде сложна система

Дедоларизацията би изисквала голяма и сложна мрежа от износители, вносители, търговци с валути, емитенти на дълг и заемодатели независимо да решат да използват други валути. Това е малко вероятно да се случи.

Доларът е замесен в почти 90% от световните валутни трансакции, възлизайки на около 6.6 трилиона долара през 2022 година, сочат данните на Банката за международни разплащания.

Около половината от офшорния дълг е в щатски долари, според данните на БМР, а половината от световната търговия се фактурира в долари.

Доларът има функцията „всички да се подсилват взаимно”, казва професорът по икономика и политология в Berkeley Бари Айхенгрийн.

Юанът изпревари долара за първи път в трансграничните разплащания на Китай

„Просто няма механизъм всички банки, фирми и правителства да променят поведението си по едно и също време”, казва той.

Фрагментирано бъдеще

Въпреки, че няма открояващ се наследник на щатския долар, изникващите алтернативи могат да създадат свят, разделен на много полюси.

Според Ю от BNY Mellon, нациите осъзнава, че един или два доминиращи резервни блока от активи „просто не са достатъчно диверсифицирани”.

Световните централни банки разглеждат широка гама от активи, включително корпоративен дълг, материални активи като недвижими имоти и други валути.

„Това е процесът, който тече”, казва Марк Тинкър, управляващ директор в Toscafund Hong Kong. „Доларът ще бъде използван по-малко в глобалната система.”, казва той.

Стабилна основа

Тъй като големите банкови депозити невинаги са застраховани, бизнесите използват държани облигации като алтернатива на парите в брой. Статусът на долара е подкрепен от пазара на държавни облигации на САЩ в размер на 23 трилиона долара, който се разглежда като убежище за пари.

„Дълбочината, ликвидността и сигурността на пазара на държавни ценни книжа е голяма причина защо доларът е водеща резервна валута”, казва Брад Сетсър от Съвета за международни отношения, който следи трансграничните валутни потоци.

Доларът ще продължи да поскъпва заради Фед и проблемите с Китай

Международните притежания на държавни ценни книжа са огромни и все още няма надеждна алтернатива. Пазарът на облигации в Германия е сравнително малък, малко над 2 трилиона долара.

Производителите на стоки може и да се съгласят да търгуват с Китай в юани, но вкарването на пари в китайски държавни ценни книжа остава рисково начинание заради трудностите при разкриване на сметки и регулаторна несигурност.

„Но човек може да използва приложение и да търгува ДЦК от всякъде”, казва стратегът развиващи се пазари Галвин Чиа от Natwest Markets.

Глобалният дълг се е увеличил с още 8,3 трилиона долара

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички