Американските банки седят върху нереализирани загуби от 620 млрд. долара


Американските банки седят върху нереализирани загуби от 620 млрд. долара
Снимка: iStock

5522

Колапсът на американските банки Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank изпрати тревожни сигнали към инвеститорите, като насочи вниманието към сериозен проблем, засягащ банковия сектор в САЩ. Става дума за растящата разлика между отчетната стойност на притежаваните от големите банки облигации и реалната им стойност на пазара.

Сривът на SVB бе отчасти свързан със спада в стойността на дълговите ценни книжа, които банката бе придобила във времената на възход, когато се радваше на голям приток от нови депозити и имаше нуждата да насочи част от тези средства към дадени активи.

Но SVB не е единствената институция с този проблем. Банките в САЩ седят върху нереализирани загуби (активи, които са поевтинели, но все още не са продадени) в размер на 620 млрд. долара към края на 2022 година, според данните на Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC или Федерална корпорация за застраховане на депозити), предава CNN.

HSBC придоби британското поделение на фалиралата SVB за 1 паунд

Когато лихвените проценти бяха близо до нула, банките в САЩ придобиха сериозно количество държавни ценни книжа и облигации. Сега обаче, когато Федералният резерв на САЩ води политика по агресивно повишаване на лихвите, опитвайки се да укроти ускорената инфлация, стойността по тези дългови ценни книжа се понижава.

Когато лихвите се повишават, новоиздаденият дълг генерира по-висока доходност за инвеститорите, което отнема от атрактивността на старите облигации с по-ниска доходност, респективно ги прави по-малко ценни.

Резултатът от всичко това е, че повечето банки имат нереализирани печалби в отчетите си.

„Настоящата лихвена среда има драматичен ефект върху рентабилността и рисковия профил на стратегиите за финансиране и инвестиции на банките”, посочи през миналата седмица председателят на FDIC Мартин Грюнберг в бележки пред браншовата асоциация Institute of International Bankers.

„Нереализираните загуби отслабват бъдещата способност на дадена банка да посреща неочаквани ликвидни нужди”, добавя той.

Акциите на американската First Republic Bank се сринаха с близо 65%

Казано с други думи, банките могат да се окажат с по-малко налични пари в себе си, отколкото са предполагали – особено, когато имат нужда от ликвидност, тъй като притежаваните ценни книжа имат по-ниска стойност, отколкото финансовите институции очакват.

„Много институции – от централни банки, търговски банки и пенсионни фондове – разполагат с активи, чиято стойност е значително по-ниска от отчетената във финансовите отчети”, казва Йенс Хагендорф, професор по финанси в King’s College London.

Колапсът на Signature Bank е третият най-голям банков фалит в САЩ

„Произтичащите загуби ще бъдат големи и трябва да бъдат финансирани по някакъв начин. Мащабът на проблема започва да буди безпокойство.”, добавя той.

Така или иначе, все още няма нужда от паника, казват анализатори.

„(Падащите цени на облигациите са) наистина проблем само в ситуация, в която балансът ви потъва доста бързо... (и вие) трябва да продадете активи, които обикновено не би трябвало да продавате.”, казва Люк Плувие, старши портфолио мениджър във Van Lanschot Kempen, нидерландска компания за управление на богатство.

Повечето големи банки в САЩ са в добро финансово състояние и няма да изпаднат в ситуация, в която са принудени да реализират загуби от облигации, казва Грюнберг.

Ефектът от фалитите: Фондовите борси в Европа се сринаха, затвориха и германския клон на SVB

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички