HSBC придоби британското поделение на фалиралата SVB за 1 паунд


HSBC придоби британското поделение на фалиралата SVB за 1 паунд
Снимка: Getty Images

4541

От британското правителство обявиха, че е договорена сделка с банка HSBC за купуване на британското подразделение на фалиралата американска банка Silicon Valley Bank (SVB).

Британските клиенти и фирмите, които имат пари, депозирани в SVB, ще имат достъп до тях, както и до други банкови услуги, както обикновено.

Министерството на финансите уточни, че сделката с HSBC не включва пари на данъкоплатците, а Bank of England заяви, че депозитите са сигурни.

„Това гарантира, че депозитите на клиентите са защитени“, заяви финансовият министър Джеръми Хънт. По думите му HSBC е най-голямата банка в Европа и британските и клиенти трябва да се почувстват уверени от силата, сигурността и безопасността, които това им носи.

HSBC пък обяви, че е придобила дъщерното дружество на SVB във Великобритания за 1 паунд. Ноел Куин, главен изпълнителен директор на HSBC Group, заяви, че британските клиенти на SVB могат "да продължат да използват банковите услуги, както обикновено, с уверението, че техните депозити са защитени от HSBC".

Сделката бе постигната след като SVB, специализирана в кредитирането на технологични компании, фалира в САЩ в петък, което се смята за най-големия фалит на американска банка след финансовата криза през 2008 г.

Междувременно се очаква президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че ще направи обръщение, посветено на банковата криза, която се развива през последните дни, предаде Reuters.

„Твърдо съм решен да подведа под отговорност, когото трябва за тази бъркотия и да продължим усилията си за укрепване на надзора и регулирането на по-големите банки, така че да не попадаме отново в това положение“, заяви Байдън.

Вчера в САЩ фалира още една банка – базираната в Ню Йорк Signature Bank, която разполагаше с активи за над 110 млрд. долара. Това стана третият най-голям фалит в американската история след краха на – SVB – Silicon Valley Bank в петък и на Washington Mutual през 2008 г.

Вчера министерството на финансите, Управлението за федерален резерв и Федералната корпорация за застраховане на депозитите предприеха безпрецедентна стъпка, като обещаха на вложителите в SVB, че от днес ще имат възможност бързо да получат достъп до целите си депозити в SVB. Освен това бяха обявени и мерки, които целят да защитят клиентите на банката и същевременно да предотвратят паническо теглене на депозити.

Представител на министерството на финансите заяви, че загубите на банките няма да бъдат понесени от американските данъкоплатци.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Най-голямата банка в Европа плаща близо 300 млн. евро заради офшорна схема

Най-голямата банка в Европа се похвали със 141% ръст на печалбата

Печалбата на HSBC се увеличи с 57%

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички