Колапсът на Signature Bank е третият най-голям банков фалит в САЩ


Колапсът на Signature Bank е третият най-голям банков фалит в САЩ
Снимка: iStock

7010

Американските регулатори поеха контрол над регионалната банка в Ню Йорк Signature Bank само два дни след колапса на друга щатска банка Silicon Valley Bank в опит да успокоят пазарите преди отварянето на пазарите през тази седмица.

Signature Bank е третата най-голяма банка, която някога е изпадала в несъстоятелност в САЩ след Silicon Valley Bank и Washington Mutual през 2008 година, ако размерът на активите ѝ не се е изменил значително спрямо края на 2022 година, предава Yahoo Finance.

Към края на миналата година Signature има активи за 110 млрд. долара, което я нарежда на 29-та позиция сред банките в САЩ. Финансовата институция има депозити за 88 млрд. долара и приблизително 89.7% не са застраховани от федералната агенция Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

Всички депозанти ще си получат парите, според съвместно изявление на финансовия министър на САЩ Джанет Йелън, председателя на Федералния резерв Джером Пауъл и ръководителя на FDIC Мартин Грюнберг, цитирайки „изключение при системен риск”, което се прилага и за притежателите на депозити в Silicon Valley Bank.

Акционерите и някои притежатели на необезпечени дългове няма да попаднат в обхвата на защитата, добавят те, като висшият мениджмънт на институцията е освободен.

Всякакви загуби за Фонда за гарантиране на депозитите на FDIC в подкрепа на вложителите, надхвърлящи защитения лимит от 250 000 долара, добавят те, „ще бъдат възстановени чрез специално облагане на банките, както се изисква от закона“.

Фед вдигна лихвата с четвърт процентен пункт и даде знак за още повишения

FDIC поддържа своя застрахователен фонд чрез редовни вносни от страна на банките в страната. Властите не посочват колко депозита или активи на Signature са останало в банката преди поемането на контрола над нея от страна на регулаторите.

Signature обслужваше клиенти в света на криптовалутите, като се опитваше да намали изложението си към този вид активи. Подобно на другата фалирала банка Silvergate Bank, която също работеше с крипто пазара, пострада от изтегляне на депозити след колапса на платформата за обмен на криптовалути FTX. Депозитите намаляха със 17% на годишна база през последното тримесечие на 2022 година.

Стойността на някои от ценните ѝ книжа също падна поради бързото повишаване на лихвените нива през последната година – развитие на обстоятелствата, което също създаде проблеми и на Silicon Valley Bank след като депозантите започнаха да теглят парите си.

Signature се опита през миналата седмица да възстанови доверието в позициите си на фона на разпродажбите на акции на регионални банки от страна на инвеститорите, като пусна съобщение, което твърдеше, че има „силна, добре диверсифицирана финансова позиция” и потвърди намерението на компанията да намали изложението си към клиенти от света на криптовалутите. Акциите на банката поевтиняха с над 20% в петък миналата седмица, като понижението достигна 76% за цялата минала година.

Цената на биткойн падна под 20 000 долара за първи път от януари насам

Институцията призна в последния си годишен доклад, че има по-голямо изложение към вложители с неосигурени депозити спрямо други банки, отбелязвайки, че „загубата на нашите депозитни клиенти или значително намаляване на нашите депозитни салда може да ни принуди да финансираме бизнеса си с по-скъпи и по-малко стабилни източници на финансиране.”

Signature е стартирана през 2001 година от изпълнителния директор Джоузеф ДеПаоло, председателя Скот Шей и зам.-председателя Джон Тамбърлейн. Банката обслужваше клиенти с високи доходи.

В интервю от 2001 година преди стартирането на банката, Шей описва целевата клиентска група на банката като „човек, който започва бизнеса си в Бруклин и сега струва 20 млн. долара”. Банката става публична през 2004 година.

Институцията е отпускала редица заеми за дейности на Доналд Тръмп преди да стане президент, според доклад от 2018 година на New York Times.

Според доклада, Signature е помогнала на Тръмп за голф игрището Mar-a-Lago, а Иванка, дъщерята на Тръмп, е била в борда на директорите на банката в периода 2011 – 2013 година.

В последните години банката се насочи към крипто фирми, предлагайки SigNet, платежна платформа на база блокчейн технологията, която позволява на клиентите да прехвърлят средства помежду си извън редовното банково работно време.

Байдън с обръщение за банковата криза след фалита на SVB, продадоха британския клон на банката

Най-голямата платформа за обмен на криптовалути в САЩ Coinbase посочи чрез публикация в Twitter, че е имала баланс в размер на 240 млн. долара „корпоративни пари в брой” в Signature. Институцията посочва, че очаква напълно да възстанови тези средства.

Издателът на стйбълкойни Paxos посочва в изявление, че компанията понастоящем държи 250 млн. долара в Signature Bank и „притежава застраховка на частни депозити, която значително надвишава нашия паричен баланс и лимитите на FDIC по сметка.”

Сега като Signature е под контрол над регулаторите, Circle, издател на вторият най-голям стейбълкойн, „няма да може да обработва изсичане и обратно изкупуване (на стейбълкойна) чрез SigNet” и „ще разчита на сетълменти чрез BNY Mellon”, посочва изпълнителният директор Джереми Олер чрез публикация в Twitter.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички