Цената на биткойн падна под 20 000 долара за първи път от януари насам


Цената на биткойн падна под 20 000 долара за първи път от януари насам
Снимка: iStock

2753

Цената на биткойн падна под психологическата граница от 20 000 долара за първи път от средата на месец януари насам на фона на поредицата от лоши новини за пазара на криптовалути.

Най-голямата криптовалута по размер на пазарната капитализация поевтиня до дъно от около 19 851 долара за брой, като след това възстанови част от загубите. Към момента на подговтяне на материала биткойн се търгува срещу 19 952 долара за брой, сочат данните на CoinMarketCap. Цената на виртуалната валута записва спад от близо 8% на дневна база, като понижението достига близо 11% на седмична база.

Разпродажбите засегнаха и други основни криптовалути, като общата капитализация на пазара на виртуални валути падна под 1 трилион долара до ниво от около 930 млрд. долара.

След като достигна исторически връх от над 69 000 долара през ноември 2021 година, биткойн се срина по-късно през същата година, като това продължи и през 2022 година, започвайки настоящата 2023 година на цена от около 16 600 долара.

В средата на февруари биткойн поскъпна рязко с над 50%, като на даден етап се търгуваше на ниво от около 25 000 долара.

От тогава насам сигналите за инвеститорите не бяха благоприятни, което провокира разпродажби на пазара. Сред лошите новини попадат данните за инфлацията в САЩ, които отчетоха по-високо ниво от очакваното, поставяйки под въпрос твърдението на Федералния резерв от началото на 2023 година, че е започнала тенденция за дезинфлция, пише CoinDesk.

Фед призна това, като председателят Джером Пауъл каза пред Конгреса на САЩ по-рано през тази седмица, че централната банка има още работа за вършене за да върне инфлацията обратно до заложената цел от 2%.

МВФ: Криптовалутите не трябва да са законно платежно средство

В допълнение към страховете от допълнително повишаване на лихвените проценти, друг основен момент е колапсът от средата на тази седмица на финансовата институция Silvergate Bank, която предоставяше услуги на сектора на криптовалутите. Също така в средата на седмицата, Министерството на правосъдието на САЩ прехвърли 49 000 конфискувани биткойна от пазарa Silk Road в тъмната мрежа към нови адреси, което повдигна предложението, че правителството скоро възнамерява да продаде това количество.

„Silvergate е един от няколко фактора за теста пред биткойн”, казва Джо Дипаскуале, изпълнителен директор на крипто фонд мениджъра BitBul Capital, в имейл до CoinDesk.

По думите му, в допълнение към колапса на банката, пазарът се притеснява от повишаване на лихвените проценти и смекчаване на цените на пазара на акции.

14 млрд. долара са потънали в измами и кражби на криптовалути

„SEC (Комисията по ценните книжа и борсите) също така демонстрира нарастващ контрол върху крипто.”, казва той, добавяйки, че всички тези фактори, взети заедно, провокират пазара към затягане и тестване на нивата на подкрепа.

„Както заявихме през януари, вярваме, че ще тества подкрепата си под 20 000 долара, преди да се повиши отново. Виждаме 18 000 долара като следващото голямо ниво на подкрепа.”, добавя той.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички