МВФ: Криптовалутите не трябва да са законно платежно средство


МВФ: Криптовалутите не трябва да са законно платежно средство
Снимка: pixabay

2368

Криптовалутите като цяло не трябва да получават статут на законно платежно средство, посочват от изпълнителния съвет на Международния валутен фонд в съобщение от тази седмица.

Съветът, които се състои от 24 директори, избрани от страните членки на МВФ, разгледа по-рано през този месец насоки, които предупреждават за рисковете, които криптовалутите представляват за монетарната политика, събирането на данъци, финансовата стабилност и потребителската защита, предава CoinDesk.

„Директорите като цяло се съгласиха, че крипто активите не трябва да получават статут на официална валута или законно платежно средство, за да се защити паричният суверенитет и стабилност.”, пише в съобщението, което призовава страните да определят данъчно третиране и привеждане в съответствие със световните стандарти.

„Директорите се съгласиха, че строгите забрани не са първият най-добър вариант, но могат да се прилагат целенасочени ограничения“ за ограничаване на крипто рисковете, въпреки че някои членове на борда смятат, че „не трябва да се изключват категорични забрани”, става ясно от съобщението.

Вече има държава, признала биткойн за официална валута

„Нарастващото възприемане на крипто активи в някои страни, извънтериториалният характер на крипто активите и техните доставчици, както и нарастващите взаимовръзки с финансовата система, мотивират необходимостта от цялостен, последователен и координиран отговор.”, посочват от изпълнителния съвет на МВФ.

Регулациите не трябва да задушават иновациите и правителствата могат да се възползват от цифровата технология, залегнала в основата, се добавя в изявлението.

МВФ и преди е изразявал загриженост, че криптотовалутите могат да се използват за избягване на капиталовия контрол, наложен от правителствата, и обезсърчи страни като Ел Салвадор, които се опитаха да направят биткойн официална валута.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички