Фед вдигна лихвата с четвърт процентен пункт и даде знак за още повишения


Фед вдигна лихвата с четвърт процентен пункт и даде знак за още повишения
Снимка: iStock

2978

Федералният резерв за пореден път повиши целевата си лихва с четвърт процентен пункт, като обеща "още увеличения" на лихвите в неспирните опити за справяне с инфлацията, предава Reuters.

"Инфлацията донякъде се успокои, но остава висока", заяви американската централна банка, като открито признава постигнатия напредък в намаляването на темпа на ръстовете на цените спрямо 40-годишния им връх от 2022 година. Основната лихва в САЩ скочи до 15-годишен връх, Фед ще продължи да я вдига

Войната в Украйна още се смята за фактор за "повишена глобална несигурност", смята Фед. Но ръководителите на централната банка се отметнаха от твърдения, че войната и пандемията от COVID-19 са директни фактори за ръста на цените. Освен това за първи път от март 2020 година пропуснаха да споменат световната здравна криза.

Въпреки това Фед обяви, че американската икономика се радва на "скромен ръст" и значителен ръст на работните места, а ръководителите на централната банка продължават да са "много внимателни към рисковете от инфлация".

"Федералната комисия за отворения пазар очаква, че продължаващо вдигане на целевия диапазон ще бъде уместно, за да достигнем до положение на паричната политика достатъчно рестриктивно, за да върне инфлацията до 2% след време", посочи Фед.

Основните американски индекси, отбелязваха лек спад преди решението за лихвите на централната банка, а след това почти не бяха повлияни от повишението, като S&P 500 е надолу с около 0,3%.

След решението бенчмарковата лихва достигна диапазон между 4,50% и 4,75%, ходът беше очакван от инвеститорите и загатнат от американските централни банкери преди двудневното заседание на Фед тази седмица. 

Но с обещанието да продължи да вдига лихвите Фед не оправда очакванията на инвеститорите, че е готова да обяви край на настоящия цикъл на затягане заради факта, че инфлацията се забавя стабилно от 6 месеца насам. За последно? Фед отново повиши агресивно основната лихва

В съобщението посочва, че бъдещите покачвания на лихвите ще са с 0,25 пр. пункта. Ще зависят от влиянието на паричната политика до момента върху икономиката – знак, че бъдещо вдигане на лихвите ще бъде обвързано с развитието на икономическите данни.

Фед се надява, че ще продължи да свива инфлацията надолу до целта си от 2%, без да предизвиква дълбока рецесия или голям ръст на безработицата спрямо сегашното ниво от 3,5% - рядко за последните десетилетия. Инфлацията, която се основава на предпочитаната от Фед мярка, се забави до 5% на годишна база през декември. По стъпките на ЕЦБ: Фед и Банката на Англия в нов опит да се справят с инфлацията

Централната банка не обяви нови прогнози за икономиката от ръководителите си, но потвърди ангажимента си към целта за средна инфлация от 2% в рамките на годишния си преглед на оперативните си принципи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Заради инфлацията: Фед ще продължи да вдига лихвите

Заради провала с инфлацията: Фед вдига агресивно лихвите за четвърти път

"Неразумен хазарт": Фед може да вкара света в дълбока криза

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички