Фед с поредно агресивно повишаване на лихвите със 0,75%, намекна за спад в темпото


Фед с поредно агресивно повишаване на лихвите със 0,75%, намекна за спад в темпото
Снимка: iStock

2234

Федералният резерв повиши основната лихва с 75 базисни пункта, като заяви, че справянето с високата инфлация ще изисква допълнително покачване на лихвите, но същевременно даде знак, че е възможно да намали темпото на затягане на паричната си политика в бъдеще. Двустранното послание позволява централната банка на САЩ да сложи точката на поредицата повишения с 75 б.п. още през декември и да ги направи по-умерени, на може би 50 б.п., като с това оставя място за продължаване на повишението, ако инфлацията не бъде овладяна.

Това беше шестото поредно увеличение на американските лихви и четвърто поредно агресивно такова със 75 б.п., като федералната фондова лихва достигна диапазона между 3,75% и 4,00% - най-високо нивото от 2008 г.

След края на заседанието Фед посочи, че текущите увеличения ще бъдат подходящи за постигане на позиция на паричната политика, считана за "достатъчно ограничителна", за да успокои инфлацията до нивото от 2%.

"При определяне на темпа на бъдещи увеличения в целевия лихвен диапазон, Фед ще вземе предвид кумулативното затягане на паричната политика, закъсненията, с които паричната политика влияе на икономическата активност и инфлацията, както и икономическото и финансово развитие", заявиха от централната банка. На прага на глобална рецесия: Фед и Английската централна банка с ново поредно агресивно вдигане на основната лихва

Председателят на Федералният резерв Джеръм Пауъл заяви, че времето за преоценка на темповете на увеличения наближава. "Това може да се случи веднага след следващата среща или тази след нея. Не е взето решение", посочи той. Фед ще продължи с по-високите лихвени увеличения, за да се справи с инфлацията

Времената, в които Фед изненадваше инвеститорите с решенията си за лихвените проценти, отдавна отминаха. Ролята на финансовите пазари за реалната икономика е много важна, а опасността от бурни пазарни реакции –значителна, за да посмее Фед да обърне политиката си по лихвените проценти без подготовка на пазарите. Така че в навечерието на вчерашната среща председателят на Фед Джером Пауъл и колегите му вече бяха подготвили Wall Street за ново ръст на лихвения процент.

И все пак фондовите пазари реагираха със сривове на решението на Фед. Индексът S&P 500 спадна с 2,5%, а цените на акциите на технологичната борса Nasdaq – с 3,4%. Еврото, златото и среброто загубиха позиции, а доходността по десетгодишните американски държавни облигации се вдигна.

Бил Нелсън, бивш висш служител на Фед, сега е главен икономист в Института за банкова политика, обясни преди това, че политическото изявление на Фед изглежда настройва централната банка за още повишения на лихвените проценти, преди цикълът на затягане да бъде завършен, но с по-бавно темпо. Фед с поредно агресивно вдигане на лихвите заради неуспеха с инфлацията

По думите на Нелсън документът намеква, че Фед се стреми към по-високо средносрочно ниво за лихвения процент на фондовете му от очакваното сега.

Инвеститорите очакваха знак, че Фед ще намали темпото си на затягане след бурния период, който изстреля лихвения процент от почти 0 през март до настоящия диапазон между 3,75% и 4,00% - най-бързото затягане на паричната политика от началото на 1980 г.

Темпото на вдигането на основната лихва предизвика глобално безпокойство, че Фед дърпа световната икономика към точка, от която няма връщане. Силата на долара спрямо основните валути изнасяше инфлацията в САЩ и притискаше финансовите пазари от Лондон до Токио. ООН: Действията на Фед са "неразумен хазарт" и могат да вкарат световната икономика в рецесия

На заседанието на Фед на 20-21 септември, средната оценка определи пиковия процент на захранваните фондове през следващата година между 4,50% и 4,75%. Фючърсните пазари на лихвени проценти сега предполагат равни шансове той да се изкачи до 5% или повече през 2023 г.

"Промяната в изявлението на FOMC малко ме изненада. Изявлението на Фед "беше много по-категорично за възможен спад, отколкото предполагах, че ще бъде. Мислех, че Пауъл ще запази решението до декември, но изглежда комисията е постигнала консенсус и могат да намалят темпа още през декември, в зависимост от това как вървят данните", заяви Дерек Танг, икономист от фирмата за прогнози LH Meyer.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Рецесия в САЩ ли е това, за което мечтаят развиващите се икономики?

Храни, горива и битови сметки качиха инфлацията във Великобритания до 40-годишен връх

САЩ нанесе най-мощния удар по инфлацията от 30 години

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички