Глобалният дълг се е увеличил с още 8,3 трилиона долара


Глобалният дълг се е увеличил с още 8,3 трилиона долара
Снимка: iStock

2975

Глобалният дълг се е увеличил с 8,3 трилиона долара през първото тримесечие на годината почти до рекордните 305 трилиона долара на фона на т.нар. "криза на адаптацията", пред която е изправена световната икономика поради бързото покачване на лихвените проценти от страна на водещи централни банки. Това се казва в доклад на влиятелната финансова асоциация Институт за международни финанси, чийто анализи се следят внимателно от редица икономисти и политици, предаде Си Ен Би Си.

Институтът за международни финанси отбелязва, че комбинацията от "толкова високи нива на дълга и нарастващи лихвени проценти" води до повишаване на разходите по обслужването на този дълг, което поражда опасения относно стабилността на финансовата система.

Централни банки на страни от целия свят повишават лихвените проценти от месеци в опит да ограничат високата инфлация.

Обмислят се по-строги правила в САЩ за банки с активи над 100 млрд. долара

В условията на най-рестриктивните нива на парични политика от времето на финансовата криза от 2008-2009 г., един срив на кредитния пазар би довел до по-високи равнища на неплатежоспособност, при което ще се увеличат "зомби компаниите". Броят им вече се приближава до приблизително 14 на сто от фирмите в САЩ, чиито акции се котират на фондовите борси", се казва още в доклада на института.

"Приближавайки 305 трилиона долара, глобалният дълг вече е с 45 трилиона долара по-голям от нивото си отпреди пандемията и се очаква да продължи да нараства бързо: Въпреки опасенията за потенциална кредитна криза поради неотдавнашните сътресения в банковите сектори на САЩ и Швейцария, правителствата на страните продължават да изпитват необходимост от значителни заеми", е заключението на влиятелната организация,

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички