Доларът ще продължи да поскъпва заради Фед и проблемите с Китай


Доларът ще продължи да поскъпва заради Фед и проблемите с Китай
Снимка: iStock

6021

Три поредни дни на печалби дават ясен знак, че покачването на долара ще продължи, особено предвид очакваните публични изказвания на хора от Федералния резерв и нарастващото напрежение между САЩ и Китай, пише Bloomberg.

Индексът Bloomberg Dollar Spot се повиши с 0,2% в понеделник, тъй като зелените пари реализираха близо 2% печалба през трите сесии до понеделник. По-голямата част от покачването се реализира в петък след силно положителен доклад за работните места в САЩ, който засили очакванията за още повишения на лихвите от Фед в борбата с нарастващата инфлация. Фед отново повиши основната лихва и това няма да е за последно

"Тази седмица има много говорители на Фед и те вероятно ще подчертаят темата "по-високо за по-дълго", пише в бележка Уин Тин, глобален ръководител на валутната стратегия в Brown Brothers Harriman & Co. Покачването на долара ще продължи предвид по-слабото парично затягане от страна на Европейската централна банка и Английската централна банка, смятат валутните експерти.

Обратният завой на долара идва, след като американската валута падна до най-ниското си ниво от април вследствие на очакванията, че Федералният резерв скоро може да овладее темпото на затягане. Еврото покори нов връх спрямо долара заради различния курс на Фед и ЕЦБ

Възходящите залози за долара набраха скорост в петък, след като нивото на безработицата в САЩ достигна 53-годишно дъно, стимулирайки очакванията, че централните банкери няма да имат друг избор, освен да поддържат лихвените проценти високи, за да се борят с инфлацията.

Задълбочаването на напрежението между САЩ и Китай, подхранвано от предполагаемия китайски шпионски балон и слабостта на йената на фона на спекулациите за назначаването на Масайоши Амамия за следващ управител на Японската централна банка, допринасят за попътен вятър за долара. Група членове на Фед са планирани да говорят тази седмица, като председателят Джером Пауъл трябва да говори във Вашингтон в сряда.

Зелените пари трябва да печелят допълнително, тъй като низходящите валутни позиции изглеждат "разтегнати", каза Фиона Лим, валутен стратег в Malayan Banking Berhard в Сингапур. "Потенциалът за по-нататъшен конфликт между САЩ и Китай добавя към причините за долара да удължи възходящото си възстановяване", каза тя.

Не всички залагат на растежа

Въпреки това много инвеститори смятат, че силата на долара вероятно ще бъде краткотрайна.

Хедж фондовете се придържаха към мечи залози за зелените пари в продължение на 7 поредни седмици, според данни на Комисията за търговия със стокови фючърси, събрани от Bloomberg до 27 януари. Amundi SA каза, че потенциалното забавяне на повишенията на лихвите на Фед тази година и устойчивият икономически растеж извън САЩ правят фонда по-малко уверен в растежа на зелените пари, докато Citigroup Inc. смята, че "пътят на най-малко съпротивление" за долара е да отслабне в краткосрочен план.

Натискът от продажби върху американската валута може да е изчерпан засега и инвеститорите може да видят възраждане на зелените пари през първата половина на февруари, пише в бележка Марк Чандлър, главен пазарен стратег в Bannockburn Global. "Виждаме това като противоположна тенденция и очакваме слабостта на долара да се появи отново.", посочва Чандлър.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"Неразумен хазарт": Фед може да вкара света в дълбока криза

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички