Защо щатският долар отново набира сила?


Защо щатският долар отново набира сила?
Снимка: iStock

5639

Ако инвеститорите постигнаха съгласие около едно нещо през тази година, това е че стойността на щатския долар ще тръгне в низходяща посока. Ето защо поскъпването на долара с 2% през последния месец се оказа особено объркващо събитие.

Инфлацията в САЩ се охлажда, а Федералният резерв може и да спрес с повишаването на лихвените проценти през следващия месец. Това означава, че доларът трябва да върви надолу, нали?

Анализатори посочват, че редица фактори навярно влияят на ситуацията. Един от факторите е свързан с поредицата от притеснения на тема щатски дълг, стабилността на банковия сектор и забавящата се световна икономика. Всичко това засилва статута на щатската валута като актив убежище, тоест като актив, разглеждан от инвеститорите, като средство за съхранение на стойност, пише Reuters.

Междувременно има сигнали, че Фед може и да повиши лихвените проценти отново, а позициите на инвеститорите се влияят от все повече технически фактори.

Таван на дълга

Доларовият индекс, който измерва стойността на щатската валута спрямо кошница от шест други валути, е нараснал с приблизително 2% спрямо средата на април до около 103 пункта, като същевременно остава 10% под нивата от миналия септември, когато бе постигнат 20-годишен връх от 114.78 пункта.

Най-честата причина, посочвана от анализатори, за поскъпването на долара е казусът с тавана по щатския дълг.

Доларът ще продължи да поскъпва заради Фед и проблемите с Китай

Демократи и републиканци се приближават до постигането на споразумение за вдигане на лимита за теглене на нов дълг, който понастоящем възлиза на от 31.4 трилиона долара. Но опасността от евентуално изпадане в дефолт по щатския дълг остава на фона на банков сектор, които не изглежда в цветущо състояние.

Когато пазарите са изправени пред притеснения подобни на горепосоченото, те често се насочват към купуването на активи с нисък риск, като облигации, злато и щатски долара.

„Настоящото поскъпване на щатския долар е основно движено от увеличеното търсене на активи убежище, смята Естер Райхелт, валутен стратег в Commerzbank.

„Колко сериозни са уязвимостите в регионалните банки в САЩ и какви могат да бъдат последиците от ескалация на конфликта с тавана на дълга на САЩ?”

Някои притеснителни знаци относно растежа на световната икономика също допринасят за засилване на търсенето на активи убежища. Данните от Китай от тази седмица показват, че китайската икономика се представя по-зле от очакванията през април.

Фед

Алвин Тан, ръководител валутна стратегия в RBC Capital Markets, се съмнява в аргумента за активите убежища.

Ако инвеститорите са притеснение, акциите би следвало да поевтиняват, казва той. В действителност индексът S&P 500 остава стабилен от средата на април, а през тази година е нараснал с над 8%.

Юанът изпревари долара за първи път в трансграничните разплащания на Китай

Според Тан, притесненията, че Фед все още не е охладил инфлацията имат влияние върху стойността на долара. Проучване на University of Michigan, публикувано през миналата седмица, показва, че очакванията за потребителската инфлация са нараснали до 5-годишен връх през май, повишавайки доходността по облигациите и долара.

Инвеститорите очакват централната банка на САЩ рязко да свие лихвените проценти по-късно през тази година след като рецесията излезе на сцената, но Тан е скептичен.

„Смятаме, че има шанс лихвените проценти в САЩ да се повишат”, казва той. „Оставаме неубедени от аргументите, че доларът ще се понижава от тук нататък.”

Естествено възстановяване

За други анализатори, така наречените технически фактори имат принос за поскъпването на долара.

Инвеститори са яхнали големи залози срещу долара. Нетните къси позиции на хедж фондове и други спекуланти възлизат на общо 14.56 трилиона долара през миналата година, сочат данни на Комисията за търговия със стокови фючърси, което е най-голямата подобна позиция от средата на 2021 година.

Американските банки седят върху нереализирани загуби от 620 млрд. долара

Изненадващо или не, тези позиции помагат на долара да върви нагоре. Ако доларът се покачи рязко, някои инвеститори ще бъдат принудени да затворят късите си позиции, което ще вдигне стойността му.

„Доларът е твърде свръхпродаден”, казва Честър Нтонифор, валутен стратег в BCA Research.

„Това е един технически индикатор. Но прост технически индикатор е това, че е много нетипично да имате праволинейно понижение при долара.”

Moody's преразглежда кредитния рейтинг на шест американски банки, понижи оценката на Signature Bank до ниво джънк

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички