Защо китайските милиардери продължават да изчезват?


Защо китайските милиардери продължават да изчезват?
Снимка: Getty Images

9180

Изчезването през миналия месец на предприемача от технологичния сектор Бао Фан възобнови интереса към един от най-новите феномени в Китай – безследното изчезване на милиардери.

Основателят на China Renaissance Holdings, чиито клиенти включват интернет гигантите като Tencent, Alibaba и Baidu, е разглеждан като един от титаните на китайския технологичен сектор.

Случаят на Бао следва добре познатият път: милиардерът липса в продължение на дни преди неговата компания да обяви, че той „сътрудничи на разследване, провеждано от определени власти в Китайската народна република”.

Както вече е станало обичайно, след това обявление няма никаква следа от Бао нито информация кой правителствен орган провежда разследването, нито за какво става дума изобщо.

Мистерията, обгърнала неговото изчезване, идва на фона на изпаряването на редица китайски бизнес лидери през последните години, включително шефът на Alibaba Джак Ма, пише BBC.

Докато изчезването на милиардери предизвиква внимание, в страната има и редица случаи на изчезнали китайски граждани, след участие в например антиправителствени протести или кампании в защита на човешките права, които не получават същото медийно отразяване.

Изчезването на Бао отново постави на дневен ред мнението, че това е един от начините, по който президента Си Дзинпин затяга контрола си над китайската икономика.

Случаят дойде в навечерието на годишното Общокитайско събрание на народните представители (National People's Congress), на което през тази седмица бяха обявени планове за най-голямото обновяване на регулаторната система, засягаща финансовия сектор.

Нов финансов регулатор ще бъде създаден с цел надзор на повечето финансови сектори. Властите посочват, че това ще прекрати затворения кръг от множество агенции, които извършват мониторинг на различни аспекти от китайската индустрия на финансови услуги, която е на стойност трилиони долари.

Китай вече няма да пренасочва втечнен газ за Европа, оставя количествата за себе си

През 2015 година, най-малко 5 изпълнителни директори станаха неоткриваеми, включително Гуо Гуанчан, председател на конгломерата Fosun International, който е познат на Запад с това, че притежава футболния клуб от Висшата лига на Англия Увърхемптън Уондъръс.

Гуо изчезна през декември същата година, като компанията му обяви след повторното му появяване, че той е помагал в разследванията.

Две години по-късно китайско-канадският бизнесмен Ксяо Джианхуа бе прибран от луксозен хотел в Хонконг. Той бе един от най-богатите хора в Китай, като през миналата година бе вкаран в затвора за корупция.

През март 2020 година милиардерът от сферата на недвижимите имоти Рен Джицян (Ren Zhiqiang) изчезна след като нарече Си Дзинпин „клоун” заради начина, по който се справя с пандемията. По-късно през тази година, след еднодневен процес, Рен бе осъден на 18 години затвор по обвинения в корупция.

Най-известният китайски милиардер, който изчезна, е основателят на Alibaba Джак Ма. Десетият най-богат човек в Китай изчезна в края на 2020 година, след като критикува финансовите регулации в страната.

Джак Ма на форум, част от първото издание на "Китайското международно експортно изложение" в Шанхай през ноември 2018 година;   Снимка: Getty Images

Планираното огромно листване на акции на гигантът във финансовите технологии Ant Group бе отложено и въпреки, че дари близо 10 млрд. долара на китайския фонд „Общ просперитет”, Ма не е виждан в Китай от повече от 2 години. На Ма също така не бяха повдигнати никакви обвинения за престъпления.

Местонахождението на Ма остава неясно, въпреки наличието на няколко репортажа, че е бил забелязван в Япония, Тайланд и Австралия през последните няколко месеца.

Китайското правителство настоява, че предприетите действия срещу някои от най-богатите хора в страната са напълно законни, като потвърждава ангажимента си да изкорени корупцията.

Но действията на Пекин също така идват на фона на десетилетия на либерализация на това, което в наши дни е втората най-голяма икономика в света.

Това икономическо отваряне спомогна за създаването на група мултимилиардери, които със сериозното си богатство имаха потенциала да притежават значителна власт.

Сега, според някои наблюдатели, под управлението на Си Дзинпин, Китайската комунистическа партия иска да си върне тази сила и действа по задачата си с начини, често обгърнати в мистерия.

Милиардерът Джак Ма е напуснал Китай още след сблъсъка с властите

Тази теория е следната: Големи бизнеси, особено в технологичната индустрия, повишиха влиянието си в условията на политиките на предшествениците на Си Дзинпин, които оглавяваха комунистическата парти – Дзян Дзъмин и Ху Дзинтао.

Преди това, Пекин се фокусираше предимно върху традиционните центрове на власт, като военните, тежката индустрия и местните администрации.

Си Дзинпин запазва контролът над тези сфери, но за разлика от предшествениците си насочва фокуса към допълнителен контрол над икономиката. Неговата политика за „общ напредък” доведе до сериозни репресии в голяма част от икономиката, като технологичната индустрия бе особен обект на внимание.

„Понякога тези инциденти са организирани по начин, който изпраща по-широко послание, особено към конкретна индустрия или група по интереси”, казва Ник Маро от звеното на Economist Group за изследвания и анализи The Economist Intelligence Unit пред BBC.

„В крайна сметка това наистина отразява опит за централизиране на контрола и властта върху определена част от икономиката, което беше ключова характеристика на стила на управление на Си през последното десетилетие“, добавя той.

„Пекин остава фокусиран върху това да си гарантира, че големите технологични платформи и играчи няма да развият свои собствени марки и влияние, което ги прави трудни за овладяване и повишава вероятността да противоречат на предпочитанията на Пекин”, казва Пол Триоло, ръководител Китай и технологична политика в глобалната консултантска компания Albright Stonebridge Group.

Изчезналият Джак Ма изненадващо се появи (ВИДЕО)

Освен това ключово нещо за „общия просперитет” е буквата на закона и това, че правилата трябва да важат както за богати, така и за бедни.

Пекин поддържа това, че политиката е насочена към свиване на разликата в благосъстоянието в страната, което според мнозина е основен проблем, който може да подкопае позицията на комунистическата партия, ако не му бъде обърнато внимание.

Китай е сцена на нарастващо неравенство и се смята, че Си Дзинпин е изправен пред натиск от ултра леви лица, които искат завръщане към социалистическите корени на партията.

Мистерията около изчезването на милиардери, както и притесненията относно подхода на Пекин към бизнеса могат да имат непредвидени значителни последици.

Си Дзинпин (в средата) присъства на откриването на първата сесия на 14-то издание на Общокитайското събрание на народните представители, проведено в Пекин на 5 март тази година;    Снимка: Getty Images

Някои наблюдатели на процесите в Китай предполагат, че правителството рискува да възпре появата на нови бизнес таланти в страната.

„Опасността за Пекин от това да превръща в мишени технологичните милиардери оказва по-голям натиск върху технологичните предприемачи, които се надяват да станат следващия Джак Ма”, казва Триоло.

Си Дзинпин изглежда е наясно с рисковете от възможността да изплаши бизнеса, като в реч пред Общокитайското събрание на народните представители, той подчерта важността на частния сектор в Китай.

Но той също така призова предприемачите в частния сектор „бъдете богати и отговорни, богати и праведни, богати и любящи”.

Освен обявлението за новия финансов регулатор, банкерите бяха предупредени през миналия месец да не следват примера на техните „хедонистични” западни колеги (хедонизъм – течение, според което насладата е единствената съществена ценност, бел. ред.)

Коментаторите виждат това, като допълнително доказателство, че Си Дзинпин държи финансовата система на страната в полезрението си.

Историята на Alibaba: Пътят от малкия апартамент до световна империя

„През последните месеци виждаме намеци за програмата за общ просперитет, които проникват във финансовите услуги, особено по отношение на схемите за възнаграждения и бонуси за висшите ръководители, както и разликите в заплащането между ръководството и младшия персонал”, казва Маро.

Остава да се види дали ударът на Си Дзинпин върху милиардерите ще му помогне да заздрави контрола си върху властта.

Това, което обаче е поставено под риск е доверието в китайските финансови пазари, бизнеси и икономика като цяло.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички