Как Полша успя да привлече най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на страната?


Как Полша успя да привлече най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на страната?
Снимка: iStock

7973

Миналата седмица третият по големина полски град Вроцлав победи съперниците си, за да се превърне в дом на следващия завод за чипове на Intel за милиарди долари в Европа. Инвестицият бе привлечена след двугодишна кампания, която обещава субсидии, инфраструктура, таланти и малка част от американския живот.

В условията на безпрецедентен недостиг на полупроводници, Европа предлага милиарди евро под формата на субсидии, за да намали зависимостта си от Азия. В замяна на това Intel отделя големи суми за инвестици в това производство. След като Германия вече спечели инвестиция на това поле от 30 милиарда евро, Полша реши да се включи в партито.

Успехът на Полша може да се разглежда като урок по упоритост.

Миналият петък американският производител на чипове заяви, че е решил да инвестира до 4,6 млрд. долара в новия завод за полупроводници край Вроцлав.

Интервюта с половин дузина полски правителствени служители и ръководители на компании разкриха непоказвани досега подробности за това как малкият град в Югозападна Полша е покрил всички критерии, за да получи това, което според министър-председателят на страната е "най-голямата инвестиция на зелено в история на Полша". Очаква се инвестицията да разкрие 2 000 нови високоплатени работни места. Според Полската агенция за инвестиции и търговия, това е най-голямата директна чуждестранна инвестиция в историята на страната.

Първоначално Полша впечатли ръководителите на Intel с бързината, с която отговори на запитванията и се справи с опасенията, посочват от Intel.

"Когато започнахме процеса, не бяхме обмисляли Полша", заяви главният изпълнителен директор на Intel, Пат Гелсингер, пред Reuters.

"Когато избирате място, представете си, че отивате на среща. Усещате, че отсрещната страна наистина иска това да се получи", каза Гелсингер. "Определено излязохме със силна вяра, че местните власти искат това да проработи."

Полша започна да ухажва Intel през юли 2021 година. Правителствени и общински служители са провеждали срещни многократно с компанията през следващите две години, според интервюта с петима служители и трима ръководители на Intel.

Гигантът Intel инвестира 4,6 млрд. долара в завод за полупроводници в Полша

Изглед над град Вроцлав. Край града ще бъде изграден новият завод за чипове на гигантите от Intel. Компанията има има 30-годишно присъствие в Полша, като за нея работят около 4 000 души в страната;

Снимка: iStock

Две правителствени агенции - Полската агенция за инвестиции и търговия (PAIH), и Агенцията за индустриално развитие, изиграха ключова роля в процеса, казват служителите.

Много от срещите са проведени дистанционно поради ограниченията в резултат на COVID-19 пандемията, казават служителите. Марчин Фабианович, директор на инвестиционния център на PAIH, на по-късен етап вече е провел среща с представител на агенцията за индустриално развитие и двама висши мениджъри на Intel.

"След първата среща бях убеден, че Полша има шанс да получи проекта", каза той. "Разговорите бяха топли и се водеха в правилната посока."

Но когато Intel обяви европейските си инвестиции през март 2022 г., Германия получи голям завод в Магдебург, докато Intel каза на Полша, че само ще разшири съществуващото си предприятие в Гданск.

Intel планира изграждането на завод за 25 млрд. долара в Израел

Полша обаче не загуби кураж и в крайна сметка сключи сделка на двудневна среща миналия месец, казават официални лица.

"Никога не сме казвали, че нищо не може да се направи", казва Фабианович.

Под кодовото име "Проект IQ" държавните и общинските служители работиха поверително върху стратегии за привличане на производителя на чипове.

Екип от агенция, насърчаваща развитието на Вроцлав, подготви презентация, в която се изтъкваха качеството на живот, семейните удобства, училищата, велосипедните алеи, плувните басейни и икономическите и демографски данни.

Ръководителите на Intel бяха впечатлени и от факта, че Вроцлав е дом на полските шампиони по американски футбол и баскетбол.

Ефектът на снежната топка

Новият завод на Intel ще бъде разположен на парцел от 285 хектара, в съседство с друг завод за чипове, PepsiCo и фабрика за производство на прозорци.

Световният недостиг на полупроводници се отрази на производството на всичко - от мобилни телефони до електромобили, като според Европейския парламент този недостиг вероятно ще продължи през цялата 2023 г., тъй като изграждането на нов завод за производство на чипове отнема от две до три години.

Теренът във Вроцлав е разделен между две общини - Мекиния и Шрода Шльонска.

Регионът ще инвестира в нови пътища до фабриката, електрически автобуси, съоръжение за пречистване на водата и електропроводи за високо напрежение, заяви кметът на Срода Сласка, Адам Ручински, пред Reuters.

Американският гигант Intel строи завод за чипове в Италия за 5 млрд. долара

На Intel е разрешено също така да строи сгради с височина 50 метра, което е повече от обичайното ограничение от 20 метра, казва той.

Полша се надява да привлече и други компании в страната като Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp, най-големият производител на чипове в света.

Разговорите с TSMC са започнали миналата година, съобщават няколко източника на информационната агенция.

"Намираме се в момент, в който получаваме своите 5 минути слава, така че има и още много субекти, които се интересуват", каза Якуб Мазур, заместник-кмет на Вроцлав. "Ефектът на снежната топка с навлизането на Intel" ще провокира тайванската компания да погледне към Полша, добавя той.

Източник: Reuters

Как възходът на изкуствения интелект превърна Nvidia в една от най-големите компaнии в света?

Течно злато: Може ли инвестицията в уиски да носи пари?

Intel оряза заплатите на шефове и служители

Полша не иска украинско зърно

Полша може без руски газ: Разчита на Балтийския газопровод и пълни газохранилища

Рекордна инфлация в Полша: Путин ли е виновен?

Чуждестранните инвеститори изтеглили от Русия 36 млрд. долара

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички