Тази страна ще стане третият най-голям потребителски пазар до 2027 година, оставяйки само зад САЩ и Китай


Тази страна ще стане третият най-голям потребителски пазар до 2027 година, оставяйки само зад САЩ и Китай
Снимка: iStock

7782

До няколко години се очакват размествания в челната тройка на най-големите потребителски пазари в света. Потребителският пазар на Индия ще се превърне в третият най-голям в света до 2027 година, тъй като броят на индийските домакинствата със средни и високи доходи нараства, сочи доклад на BMI.

Страната понастоящем се нарежда на пето място в света по това отношение, но BMI, част от Fitch Solutions, прогнозира ръст от 29% в реалните харчове на домакинствата, който ще издигне индийския пазар с две позиции нагоре, предава CNBC.

Според доклада, растежът в разходите на домакинствата в Индия на глава от населението ще изпревари този в други развиващи се страни в Азия, като Индонезия, Филипините и Тайланд, достигайки 7.8% на годишна база.

„Като цяло разликата между общите разходи на домакинствата в АСЕАН (Асоциацията на страните от Югоизточна Азия) и Индия също ще се увеличи близо тройно”, сочи докладът.

Според оценки на BMI, разходите на индийските домакинства ще надхвърлят 3 трилиона долара, тъй като разполагаемият доход ще нараства годишно с 14.6% до 2027 година. До тогава, според прогнозата, 25.8% от домакинствата в Индия ще достигнат годишен разполагаем доход от 10 000 долара.

„По-голямата част от тези домакинства ще бъдат разположени в икономическите центрове, като Ню Делхи, Мумбай (на снимката) и Бенгалуру. По-богатите домакинства са разположени главно в градски райони, което улеснява търговците на дребно да се насочат към своите ключови целеви пазари.”, посочват от BMI.

Младото население се увеличава

Големият дял на младото население в Индия също е двигател за нарастващите потребителски разходи.

Приблизително 33% от населението на страната се оценява на възраст между 20 и 33 години, като BMI очаква тази група да реализира големи харчове на пазара на електроника.

Докладът предвижда разходите за комуникация да нарастват със средно 11.1% на годишна база до 76.2 млрд. долара до 2027 година заради „технологично грамотна, градска средна класа с нарастващ размер на разполагаем доход, който би насърчил разходите за аспирационни продукти като потребителска електроника.”

Продължаващата урбанизация на Индия също ще помогне за засилване на потребителските харчове, тъй като компаниите могат по-лесно да имат достъп до потребители, отваряйки повече физически магазини в близост до тях,

През април Apple отвори два магазина за търговия на дребно в Делхи и Мумбай. Samsung обяви през същия месец, че ще разкрие 15 премиум магазина из Индия до края на годината в основни градове като Делхи, Мумбай и Ченай.

BMI също отбелязва, че световни инвеститори като Blackstone Group и APG Asset Management са налели повече средства в бизнеса с търговски центрове в страната в опит да капитализират от растежа на потребителските разходи.

Страната с най-голямото население в света ограничава вноса на лаптопи, таблети и сървъри

Цените на основна храна могат да скочат дори още повече заради решение на най-големия износител в този сектор

Най-големите икономики в света през 2075 година: Очакват се сериозни размествания

Най-голямата демокрация в света иска да бъде новият Китай. Ето защо това няма да стане лесно

И Google обмисля да премести производството на смартфоните си в Индия

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички