Цените на основна храна могат да скочат дори още повече заради решение на най-големия износител в този сектор


Цените на основна храна могат да скочат дори още повече заради решение на най-големия износител в този сектор
Снимка: iStock

3483

Цените на основна храна могат да скочат дори още повече заради последното решение на най-големия световен износител в този сектор, смятат икономисти.

Индия забрани износа на бял ориз в четвъртък, като решението влиза в сила незабавно. Това е пореден опит на индийското правителство да се справи с високите цени на храните.

Министерството на потребителските работи на страната посочи, че забраната би помогнала да се осигури „адекватна наличност” на бял ориз в Индия, както и „да се намали покачването на цените на вътрешния пазар”. Забраната за износ не включва ориз басмати.

Индия е най-големият износител на ориз в света, оформяйки над 40% от глобалната търговия с тази зърнена култура, както и вторият най-голям производител на ориз след Китай, пише CNBC.

Анализатори смятат, че новата забраната за износ може да повиши дори още повече цените на ориза, които така или иначе вече са на високо ниво, след като през септември миналата година Индия забрани доставките на натрошен ориз.

„Глобалните доставки на ориз ще се затегнат драстично… тъй като страната е вторият най-голям производител на основния хранителен продукт”, казва Ив Баре, икономист за страните от Източна Азия в търговския кредитен застраховател Coface.

По думите на Баре, Бангладеш и Непал навярно ще са най-силно ударените от забраната, тъй като двете страни са топ дестинации за износа на тази култура.

Храните поскъпват: Наред е оризът

Забраната може да изостри хранителната несигурност в страни, който са тежко зависими от ориза, според доклад на компанията за земеделски анализи Gro Intelligence, публикуван преди обявяването на решението на индийските власти.

„Топ дестинациите за индийския орис включват Бангладеш, Китай, Бенин и Непал. Други страни от Африка също внасят големи количества индийски ориз”, пише в анализа.

Според Министерството на потребителските работи, белият ориз (без басмати) оформя около 25% от износа на Индия на ориз.

Засегнатите вносители могат да се обърнат към алтернативни доставчици в региона, като Тайланд и Виетнам, смята старши икономистът в DBS Bank Радика Рао.

Допълнително покачване на цената на ориза?

„В допълнение към намаляването на световното предлагане на ориз, паническите реакции и спекулациите на световните пазари на ориз биха изострили увеличението на цените”, казва Баре от Coface.

Понастоящем цените на ориза се намират на най-високите си нива от десетилетие, от части заради затегнати доставки в резултат на покачването на цените на други основни зърнени култури след руската инвазия в Украйна, което превърна ориза в една от търсените алтернативи.

Индия е най-големият износител на ориз в света, оформяйки над 40% от световната търговия с тази култура;

Снимка: iStock

Цените на пшеницата скочиха през тази седмица след като Русия се оттегли от Черноморската зърнена сделка. Споразумението имаше за цел да не допусне глобална криза с храните, позволявайки на Украйна да продължи да изнася зърно.

„Инфлацията при ориза вече е ускорена от средно 6% на годишна база през миналата година до близо 12% през юни тази година”, казва Рао от DBS.

Фючърсите върху цената на грубия ориз нараснаха с 1% до 15.8 долара на квинтал след индийското обявление.

Индия се бори с високите цени на зеленчуците, плодовете и зърното. Цените на доматите в страната нараснаха с над 300% през последните седмици поради неблагоприятни климатични условия.

Анкета на Reuters предвижда, че инфлация в Индия може да достигне 4.58% на годишна база в резултат на поскъпването на храните.

Според Оскар Тякра, анализатор в Rabobank, глобалните цени на ориза ще нараснат допълнително заради делът на Индия на световния пазар. Тякра предвижда, че цените дори могат да надхвърлят върховете от второто тримесечие, когато грубият ориз удари 18 долара на квинтал.

Индия обмисля да ограничи основна храна за половината от световното население

Очакват остър дефицит на една от най-масовите зърнени култури

Засилване на инфлацията при храните: Индия ограничава и износа на ориз

Световните цени на храните достигнаха най-ниското си ниво от април 2021 година

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички