Световните цени на храните достигнаха най-ниското си ниво от април 2021 година


Световните цени на храните достигнаха най-ниското си ниво от април 2021 година
Снимка: iStock

2313

Индексът на световните цени на Агенцията на ООН по храните падна през юни до най-ниското си ниво от над 2 години, заради спада в цената на захарта, растителните масла, зърнените храни и млечните продукти, предаде Reuters.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 122,3 пункта през юни срещу ревизирани 124 за месец май, обяви агенцията днес. Отчитането за май първоначално беше дадено като 124,3.

Резултатът през юни е най-ниският от април 2021 г. и означава, че индексът е с 23,4% под историческия връх, достигнат през март 2022 г. след началото на войната в Украйна.

В отделен доклад за предлагането и търсенето на зърнени култури ФАО прогнозира световното производство на зърнени култури тази година да е 2,819 млрд. тона, леко над оценката от миналия месец и 1,1% ръст спрямо нивата от 2022 г.

ФАО заяви, че по-високата прогноза е заради почти изцяло на по-добрите перспективи за световното производство на пшеница, като прогнозата е повишена с 0,9% до 783,3 млн. тона.

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО е паднал с 2,1% през юни спрямо май, като спад е отчетен при цените на царевицата, ечемика, соргото, пшеницата и ориза.

Индексът на цените на растителните масла е отбелязал спад с 2,4% на месечна база, като достигна най-ниското си ниво от ноември 2020 г., воден от по-ниските световни цени на палмовото и слънчогледовото олио, компенсиращи по-високите котировки на соята и рапичното олио.

Индексът на цените на захарта е паднал с 3,2% спрямо май, отбелязвайки първо намаление след четири последователни месечни повишения, предизвикани главно от доброто развитие на реколтата от захарна тръстика в Бразилия и слабото глобално търсене на внос.

Индексът на цените на млечните продукти се е понижил с 0,8% спрямо май, докато индексът на месото е почти непроменен.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Световните цени на храните отново тръгнаха нагоре

Цената на кафето се повиши драстично

Кои хранителни стоки в България са по-скъпи, отколкото в Европа?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички