Засилване на инфлацията при храните: Индия ограничава и износа на ориз


Засилване на инфлацията при храните: Индия ограничава и износа на ориз
Снимка: iStock

3086

Индия забрани износа на натрошен ориз и наложи 20% мито върху износа на други видове ориз. Страната се стреми да увеличи доставките и да успокои местните цени след слабите мусонни валежи, които ограничиха насажденията, предаде Reuters.

Индия е най-големият износител на ориз в света, доставяйки на повече от 150 страни. Всяко намаляване на доставките увеличава натиска върху цените на храните, които нарастват заради сушата, горещите вълни и войната в Украйна. Храните поскъпват: Наред е оризът

Новото мито вероятно ще обезсърчи търговците да купуват от Индия и ще ги подтикне да се насочат към съперниците ѝ Тайланд и Виетнам, които се борят да увеличат доставките и цените. Правителството изключи парения ориз и ориз басмати от експортното мито, което влиза в сила от днес.

Ню Делхи забрани изцяло износа на натрошен ориз, който няколко бедни африкански страни внасят за човешка консумация, въпреки че се използва главно за фуражни цели.

По думите на Б. В. Кришна Рао, президент на Асоциацията на износителите на ориз в Индия, митото ще засегне белия и кафявия ориз, които са над 60% от износа на Индия. "С това мито индийските доставки на ориз ще станат неконкурентоспособни на световния пазар. Купувачите ще се насочат към Тайланд и Виетнам", смята той. Шоково изкупуване на индийски ориз след забраната за износ на пшеница

Индия отговаря за 40% от световните доставки на ориз и се конкурира с Тайланд, Виетнам, Пакистан и Мианма на световния пазар.

Валежите под средното ниво в ключови щати производители на ориз като Западен Бенгал, Бихар и Утар Прадеш породиха опасения за добивите. Досега страната вече забрани износа на пшеница и ограничи доставките на захар. Индия с поредни ограничения на износа, този път на захарта

"Индийският износ ще спадне с най-малко 25% през следващите месеци заради митото", коментира Химаншу Агарвал, изпълнителен директор на Satyam Balajee, най-големият износител на ориз в Индия. Износителите искат облекчения от правителството за вече подписаните договори за износ с кораби. "Купувачите не могат да платят 20% повече от договорената цена и дори продавачите не могат да си позволят да платят таксата. Затова правителството трябва да освободи вече подписаните договори от нея", заяви Агарвал.

Износът на ориз от Индия достигна рекордните 21,5 млн. тона през 2021 г., повече от общите доставки на следващите четири най-големи износители в света – Тайланд, Виетнам, Пакистан и САЩ.

По думите на базиран в Мумбай дилър на глобална търговска фирма Индия е била най-евтиният доставчик на ориз с огромен марж и това е предпазило африкански страни като Нигерия, Бенин и Камерун от покачване на цените на пшеницата и царевицата. Той обясни, че с изключение на ориза, цените на всички хранителни култури са нараснали. Сега и той се е присъединил към тях. Рекордни цени на пшеницата след забраната за износ от Индия

Според него забраната за доставки на натрошен ориз може да повлияе зле и на покупките на Китай за фуражни цели. Китай беше най-големият купувач на натрошен ориз с покупки от 1,1 млн. тона през 2021 г., а африкански страни като Сенегал и Джибути купуваха натрошен ориз за храна на жителите си.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Предстои световен недостиг на нахут

Забрана за износ: Кои държави не позволяват да се изнасят храни?

Катастрофално: Предстои световна криза с храните

Русия забрани износа на зърно и захар, ще внася храни от Евразия

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички