Русия забрани износа на зърно и захар, ще внася храни от Евразия


Русия забрани износа на зърно и захар, ще внася храни от Евразия
Снимка: iStock

8854

Руския ще спре износа на зърно за икономическите си партньори, както и на захар за останалия свят, за да подсигури вътрешния си пазар с достатъчно храна. Страната няма да изнася пшеница, меслин (смес от пшеница и ръж), ръж, ечемик и царевица за Евразийския икономически съюз (ЕИС) до 31 август, съобщи руското министерство на икономиката, цитирано от ТАСС. Опаснo поскъпване на пшеницата и царевицата

Освен това ще бъде забранен експортът на бяла захар и суха тръстикова захар за трети страни до 31 август, но са възможни някои изключения за ЕИС, в който членуват Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и самата Русия, допълват от министерството.

"Решенията са насочени към осигуряване на продоволствената сигурност на страната и ще помогнат за защитата на вътрешния пазар при сегашните условия. В същото време се запазва възможността за сътрудничество със страните от Евразийския икономически съюз", казва представител на министерството.

"По данни на Министерството на земеделието на Русия в момента предлагането на зърно в Русия надхвърля 150%. В същото време временната забрана за износ ще предотврати преточването на селскостопански продукти, като се има предвид, че страните от Евразийския икономически съюз вече са направили необходимите обеми покупки през текущия сезон в безмитен режим", се казва в съобщението. Решението е съгласувано от първия вицепремиер на Руската федерация Андрей Белоусов.

Подготвя се и временно премахване на митата върху редица стоки, включително картофи, лук, чесън, зеле, моркови, какао и плодови пюрета. Към тях ще се добавят редица стоки за деца, по-специално готови хранителни продукти, предназначени за малки деца и основа за производство на заместители на майчиното мляко. Готовите предложения ще бъдат обсъдени на заседанието на Евразийската икономическа комисия на 17 март.

Русия е в състояние напълно да задоволи нуждите си от основни хранителни продукти. Страната се нуждае от защита от влиянието на негативни фактори в контекста на нестабилността на световния пазар, изпреварваща ръста на търсенето и световните цени на продоволствието, съобщават от руското земеделско министерство.

"Нуждите на страните от Евразийския икономически съюз от руско зърно са задоволени повече от два пъти от началото на сезон 2021/2022 г. В комплекса от обсъдените и вече реализирани правителствени мерки ще осигурят гъвкаво регулиране на вътрешния пазар, ще изключат възможносттта за дефицит и рязко увеличение на цената на суровините и обществено значимите продукти", посочват от ведомството.

По-рано днес руското правителство определи списък на стоки и оборудване, внесени по-рано в Русия от чужбина, чийто износ се забранява до края на 2022 г. В същото време бе взето решение за ограничаване на износа на някои видове дървен материал от Русия за "неприятелски" страни. "Списъкът включва технологично, телекомуникационно, медицинско оборудване, превозни средства, селскостопанска техника, електрическа апаратура – общо над 200 стоки, включително железопътни вагони и локомотиви, контейнери, турбини, машини за обработка на метал и камък, монитори, проектори, пултове и панели", се казва в изявление на кабинета.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички