Предстои световен недостиг на нахут


Предстои световен недостиг на нахут
Снимка: iStock/Guliver

4665

Световните доставки на нахут може да спаднат с до 20 процента тази година, според данни на Global Pulse Confederation. Времето и войната са навредили на доставките на богатата на протеин бобова култура, повишавайки цените и създавайки главоболия на производителите на храни. Световна криза с храните е неминуема. Кои страни ще са най-засегнати?

От нахут се прави хумус, брашно, супи, яхнии и къри. Докато стават все по-популярни в САЩ, те отдавна са ключови за менюто на хората в Индия и Близкия изток – места, които вече се борят с нарастващите разходи за внос на храни, пише Reuters.

Земеделските производители в Съединените щати – четвъртият износител на нахут в света, са засадили по-малко нахут тази година, тъй като лошото време е затруднило пролетната сеитба и производителите са приоритизирали по-доходоносни култури като пшеница и царевица, сочат правителствени данни.

Междувременно най-големите купувачи от Южна Азия и Средиземноморието се опитват да заграбят намаляващите запаси в САЩ, тъй като доставките се свиват в световен мащаб, а войната между Русия и Украйна – и двете производителки на нахут – изостря прекъсванията на глобалните вериги за доставки. Катастрофално: Предстои световна криза с храните

"Когато избухна войната между Русия и Украйна, търсенето започна да процъфтява. Видяхме силно търсене от Китай, след това и от клиенти в Пакистан и Бангладеш.", посочи Джеф Ван Певенидж, главен изпълнителен директор на Columbia Grain International, търговец и доставчик на зърно и варива, със седалище в Портланд, Орегон.

Украйна не е успяла да засее цялата си реколта от нахут, премахвайки 50 000 тона, обикновено пътуващи за Европа, споделя Навнит Сингх Чабра, директор на Shree Sheela International – глобален търговец на нахут и брокерска фирма. По думите му санкциите, целящи ограничаване на достъпа на Русия до световната финансова система, също са възпрепятствали покупките на нейните селскостопански продукти, тъй като някои купувачи се стремят да избегнат усложнения с плащането. Страната е водещ износител на нахут, като обикновено представлява около 25% от световната търговия. "Русия изнася около 200 000 до 250 000 тона минимум годишно. Когато войната започна, доставките бяха напълно унищожени", заяви Чабра. С колко скочиха зърното, олиото и зеленчуците заради войната?

През 2020 г. световните доставки на нахут, изнесен от всички страни, възлизат на 1,24 млрд. долара. Общите продажби на нахут са намалели средно с – 38,9% от 2016 г., когато световно изнесеният нахут възлиза на 2 млрд. долара. От 2019 г. до 2020 г. доларовата стойност на износа на нахут се понижи с -4,5%. Храните ще поскъпнат осезаемо

Петте най-големи износители на нахут – Австралия, Турция, Индия, Русия и Мексико – са генерирали 60,2% от всички международни продажби на нахут през 2020 г. Азиатските страни са продали най-високата доларова стойност изнесен нахут през 2020 г. с пратки, оценени на 359,3 млн. долара или 28,9% от глобалния обем. На второ място са северноамериканските износители с 22,2%, докато 19% от международните продажби на нахут произхождат от Океания, предимно Австралия. По-малък процент идва от Африка – 5,6% и Латинска Америка – 5,4%.

Що се отнася до вноса на нахут, 5-те водещи вносители на нахут през 2020 г. са Индия, Пакистан, Бангладеш, Турция и Обединените арабски емирства, като те си разпределят 42,2% от световно внесения нахут. 63,5% от глобално внесения нахут е доставен в азиатските страни доста пред вносителите в Европа (17,7%), Африка (8%), Северна Америка (5,9%), Латинска Америка (4,7%), с изключение на Мексико, но включително Карибите, и Океания (0,2%), предимно Нова Зеландия. Зърнената война на Путин

Топ износ на нахут по държави

Топ 15 на държавите, изнесли нахут с най-висока доларова стойност за 2020 г.

1. Австралия: 236,6 милиона щатски долара (19% от общо изнесения нахут)

2. Турция: 148,9 милиона долара (12%)

3. Индия: 140,7 милиона долара (11,3%)

4. Русия: 116,3 милиона долара (9,4%)

5. Мексико: 105,8 милиона долара (8,5%)

6. САЩ: 105,2 милиона долара (8,5%)

7. Аржентина: 66,7 милиона долара (5,4%)

8. Канада: 64,8 милиона долара (5,2%)

9. Танзания: 56,3 милиона долара (4,5%)

10. Обединени арабски емирства: 24,4 милиона долара (2%)

11. Малави: 18,6 милиона долара (1,5%)

12. Судан: 18,6 милиона долара (1,5%)

13. Украйна: 15,2 милиона долара (1,2%)

14. Мианмар: 13,7 милиона долара (1,1%)

15. Етиопия: 13,6 милиона долара (1,1%)

Проблемите с транспорта изостриха ограниченията на доставките и спомогнаха за увеличаването на цените, особено в САЩ.

Натрупването на океански кораби в северозападната част на Тихия океан принуди някои търговци на зърно да превозват контейнери с нахут с мотриси на хиляди мили, като използват по-скъпи и обиколни маршрути, за да изпълнят поръчките, съобщават от Reuters. Храните поскъпват: Наред е оризът

По думите на Ван Певенидж Columbia Grain International обикновено изнася част от своя нахут с океански кораб през северозападната част на Тихия океан. Но тъй като пристанищата на Западния бряг имаха затруднения, миналата есен компанията започва да изпраща нахут с влак до Хюстън, Тексас, в търсене на океански транспорт, като почти удвои разходите за доставка. А заради поддръжката на претоварените влакови линии, нахутът пристигна на пристанището дълго след като корабите отплаваха. "Имаме продукт, който стои в Хюстън 8 седмици, чакайки кораб", посочи Ван Певенидж и добави, че Columbia Grain обмисля доставка до Чарлстън, Южна Каролина.

Фермерът от Северна Дакота Ким Сауересиг е решил да не засажда нахут върху своите изсъхнали от сушата ниви миналата година. По думите му нахутът е бобово растение, добито заради богатите на протеин семена и е предразположен към болести, които да изискват употребата на скъпи фунгициди. "Цените все още са добри, но е мъчително да се опитваме да се справим с тях", признава Сауересиг. Рекордни цени на пшеницата след забраната за износ от Индия

Оскъдните доставки са спомогнали за повишаване на цените на дребно в САЩ. Нахутът по хранителните магазини в САЩ е поскъпнал с 12% спрямо миналата година, близо 17% повече, отколкото преди пандемията, според най-новите данни на NielsenIQ. Цените на хумуса пък са се увеличили с 6,9% от 2019 г.

По думите на главния изпълнителен директор Джоуи Бергщайн производителят на хумус Sabra Dipping Company поддържа достатъчно запаси, за да се предпази от неочакван недостиг. Компанията се бори с проблеми в производството при модернизирането на завода тази година в окръг Честърфийлд, Вирджиния, което накара клиентите да изпращат множество оплаквания в Twitter и Facebook заради недостиг на хумус.

Глобално търсене

Търсенето в световен мащаб изпреварва доставките, според данните за търговията и изследването на Shree Sheela International. Турция е забранила износа, докато добивите в Мексико са се свили заради метеорологичните проблеми. Забрана за износ: Кои държави не позволяват да се изнасят храни?

Ситуацията е сложна и при най-големия износител на нахут - Австралия, където фермерите се борят с наводнени полета, докато продавачите са търсят начин да осигурят място за контейнери на океанските товарни кораби. "Някои фермери може да засаждат наново", посочва Оле Хоу, директор на консултантските услуги в брокерската компания за земеделие IKON Commodities в Сидни. По думите му части от засадените площи все още са под вода и Австралия изнася нахут главно за пазарите с най-голямо потребление – Индия, Бангладеш и Пакистан. Шоково изкупуване на индийски ориз след забраната за износ на пшеница

По данни на земеделското министерство на САЩ, фермерите са засадили 5% по-малко акра с нахут тази година. Американският пазар се бореше с по-малки запаси и миналата година, след като производството спадна с 1/3 заради опустошителната суша от Северна Дакота до щата Вашингтон. Общите вътрешни доставки са намалели с 10,5% към 1 юни спрямо година по-рано, сочат данни на USDA.

Според фермера от Монтана Райън Богар недостигът може да се изплати за 1500 акра нахут, засадени от семейството му тази пролет. По думите му нахутът се нуждае от по-малко тор от царевицата и може да се продава два пъти по-скъпо от пшеницата. Цените на пшеницата достигнаха рекорд през март, но наскоро паднаха до нивата отпреди войната в Украйна, тъй като страхът от рецесия по света пречи на стоковите пазари. "Пшеницата ще плати сметките, но ако искате да купите ново оборудване или да имате пари за разширяване, по-добре добавете малко грах в сместа", съветва Богар. Индия с поредни ограничения на износа, този път на захарта

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички