Очакват остър дефицит на една от най-масовите зърнени култури


Очакват остър дефицит на една от най-масовите зърнени култури
Снимка: iStock

4122

От Китай през САЩ до Европейския съюз – производството на ориз намалява навсякъде, повишавайки цените за над 3.5 млрд. души по света, като темата е особено чувствителна за населението на Азиатско-Тихоокеанския регион, тъй като именно там бива реализиран 90% от световния ориз.

Очаква се през настоящата 2023 година глобалният пазар на ориз да посрещне най-големия си недостиг от две десетилетия насам, според Fitch Solutions.

А дефицит от този мащаб при една от най-отглежданите зърнени култури в света има потенциал да нанесе сериозни вреди на основни вносители на стоката, коментират анализатори пред CNBC.

„На глобално ниво най-очевидното въздействие от глобалния дефицит на ориз бяха и все още са цените на ориза, които са най-високи от десетилетия.”, казва Чарлз Харт, анализатор стоки във Fitch Solutions.

Цените на ориза се очаква да останат на настоящото високо ниво до 2024 година, сочи доклад на Fitch Solutions Country Risk & Industry Research от началото на месец април.

Цената на ориза възлиза на средно 17.30 долара на квинтал (cwt) през 2023 година, като ще намалее до 14.50 долара за квинтал през 2024 година, сочат прогнози в доклада. Cwt е мерна единица, използвана за конкретни стоки, като ориза.

Броят на фермите в ЕС намаля с близо 40% за 15 години

„Като се има предвид, че оризът е основната хранителна стока на множество пазари в Азия, цените са основен определящ фактор за инфлацията при цените на храните и продоволствената сигурност, особено за най-бедните домакинства”, казва Харт.

Глобалният недостиг за 2022/2023 се очаква да достигне 8.7 млн. тона, сочи докладът.

Това би било най-големият световен дефицит на ориз от 2003/2004 насам, когато световният пазар генерира дефицит в размер на 18.6 млн. тона, добавя Харт.

Запаси

Запасите от ориз по света намаляха в резултат на продължаващата война в Украйна, както и заради лошите атмосферни условия в икономики, производители на ориз, като Китай и Пакистан.

През втората половина на миналата година, участъци от земеделска земя в Китай, най-големият производител на ориз в света, бяха засегнати от обилни летни дъждове и наводнения.

Натрупаните валежи в провинциите Гуанси и Гуангдонг в страната, основните центрове на Китай за производство на ориз, са вторите най-високи от най-малко 20 години насам, според компанията за анализи на селското стопанство Gro Intelligence.

Ситуацията е подобна в Пакистан. Страната, която държи дял от 7.6% от световната търговия с ориз, отчете 31% спад в продукцията на годишна база поради наводнения през миналата година, посочват от Министерството на земеделието на САЩ, отбелязвайки, че въздействието „е дори по-лошо от първоначалните очаквания”.

Недостигът отчасти се дължи на „годишното влошаване на реколтата в континентален Китай, причинено от силна жега и суша, както и от въздействието на тежки наводнения в Пакистан“, посочва Харт.

В допълнение къмпредизвикателствата пред предлагането, оризът стана все по-привлекателна алтернатива след скока в цените на други основни зърнени храни след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., добави Харт. В резултат на това търсенето на ориз се увеличи.

Кой ще бъде засегнат от недостига на ориз?

По-слабото производство на ориз в други региони като САЩ и ЕС също допринася за дефицита, казва Оскар Тякра, старши анализатор в Rabobank.

„Ситуацията с глобалния дефицит на ориз ще увеличи разходите за внос на ориз на големите вносители като Индонезия, Филипините, Малайзия и африканските страни през 2023 година”, казва Тякра.

Много страни също ще бъдат принудени да погледнат към запасите си, казва Кели Гоугари, старши анализатор в Gro Intelligence. По думите ѝ, страните, които ще бъдат най-силно засегнати от недостига на ориза са тези, които вече страдат от висока инфлация при храните като Пакистан, Турция, Сирия и някои африкански страни.

Засилване на инфлацията при храните: Индия ограничава и износа на ориз

„Световният пазар за износ на приз, който обикновено е по-затегнат спрямо другите основни зърнени култури… бе засегнат от рестрикциите при износа в Индия”, посочва Харт от Fitch Solutions. Индия забрани износа на натрошен ориз през септември, ход, който според Харт е „основен двигател на цената” при ориза.

Излишъци на хоризонта

На фона на всичко това, недостигът на ориз скоро може да остане в миналото.

Fitch Solutions прогнозират, че световния пазар на ориз ще се завърне към „почти балансирана позиция през 2023/2024.”

Това може да доведе до падане на фючърсите върху ориза под нивото им от 2022 г., но оставайки на по-висока стойност с „повече от една трета над средната си стойност преди Covid (2015-2019 г.), отчасти заради попълването на запасите след период на обширно усвояване.“

„Вярваме, че пазарът на ориз ще се върне към излишък през 2024/25 г. и след това ще продължи да се разхлабва в средносрочен план.”

Fitch прогнозира, че цената на ориза може да падне с близо 10% до 15.50 долара за квинтал през 2024 година.

Храните поскъпват: Наред е оризът

„Нашето мнение е, че глобалното производство на ориз ще отбележи солиден отскок през 2023/24 г., като очакваме общото производство да нарасне с 2.5% на годишна база”, сочи докладът на Fitch, отбелязвайки, че Индия ще бъде „основен двигател” на световното производство на ориз през следващите 5 години.

Така или иначе, производството на ориз зависи и от климатичните условия.

Докато метеорологичният отдел на Индия очаква „нормални“ валежи в страната, прогнозите за интензивна жега и горещи вълни през второто и третото тримесечие на 2023 г. продължават да представляват заплаха за реколтата от пшеница в Индия, предупреждава докладът.

Други държави също може да бе бъдат пощадени.

„Китай е най-големият производител на ориз и пшеница в света и в момента изпитва най-високото ниво на суша в своите райони за отглеждане на ориз от повече от две десетилетия“, каза Гоугари.

Почти 6 млн. тона пшеница, царевица и слънчоглед стоят по родните складове

Големи европейски страни, отглеждащи ориз като Франция, Германия и Обединеното кралство, също са засегнати от най-високото ниво на суша от 20 години насам, добави тя.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички