Броят на фермите в ЕС намаля с близо 40% за 15 години


Броят на фермите в ЕС намаля с близо 40% за 15 години
Снимка: iStock

1799

Броят на фермите в Европейския съюз намалява драстично през последните 15 години, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. Фермите в ЕС възлизат на 9.1 млн. броя към края на 2020 година, което е с приблизително 5.3 млн. броя по-малко спрямо 2005 година. Това представлява понижение от 37% за периода.

Фермите в ЕС могат да бъдат класифицирани според дейностите, които заемат най-висок дял от приходите им. Някои ферми имат приходи от няколко дейности (смесено земеделие), докато други реализират приходи основно от растениевъдство или животновъдство.

Специализираните ферми са тези, чиято основна дейност заема поне 2/3 от общата продукция на стопанството.

През последните 15 години някои видове ферми изчезват с по-бързи темпове от други. За периода фермите, занимаващи се със смесени земеделие, са намалели с 2.6 млн. броя, тези специализирани в животновъдство са с 1.6 млн. броя по-малко, а занимаващите се с растениевъдство отчитат понижение от 0.9 млн. броя.

58% от всички ферми през 2020 година са категоризирани като специализирани в отглеждането на култури, 34% се занимават с отглеждането на полски култури, 22% с трайни насаждения, а 2% с градинарство.

EK одобри 109 млн. евро безвъзмездна помощ за българските фермери заради войната в Украйна

22% от фермите в ЕС са специализирани в животновъдство, като 5% се занимават с млекопроизводство, а тези за отглеждането на едър рогат добитък и овце, кози, птици и други тревопасни животни заемат дял от по 4%.

През 2020 година 19% от всички ферми в ЕС са за смесено земеделие, което означава, че те се занимават с няколко дейности, като нито една от тях не заема дял от поне 2/3 от общата продукция.

Някои ферми (1%) не могат да бъдат класифицирани защото функционират с цел препитание или произвеждат продукция, която не може да бъде калкулирана.

През 2020 година 52% от използваната земеделска площ в ЕС е заета от феми, специализирани в отглеждането на растителни култури, докато животновъдството заема 33% от земята, а смесеното земеделие – 15%.

Турското министерство на земеделието отмени забраната за износ на домати

На национално ниво, делът на използваната земеделска площ е в пряка корелация с преобладаващия вид на фермите в отделните страни.

Така например, много страни от Източна Европа разполагат с висок брой ферми, специализирани в отглеждането на растения, сред които и България. Според данните на Евростат, 73% от фермите у нас се занимават с растениевъдство. Подобна е ситуацията и в Унгария (72%) и Румъния (67%). Сходна тенденция се наблюдава и в средиземноморските страни, като Гърция (74%), Малта (63%) и Хърватия (61%).

Данните отразяват благоприятните условия за отглеждане на определени видове зърнени култури, плодове и/или маслини в горепосочените страни.

Земеделската земя в Добруджа достигна рекордна цена

В същото време, фермите, специализирани в животновъдство преобладават в редица страни в северозападната част на Европа, като Люксембург (82% от всички ферми), Ирландия (79%) и Нидерландия (58%).

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички