И Google обмисля да премести производството на смартфоните си в Индия


И Google обмисля да премести производството на смартфоните си в Индия
Снимка: iStock

815

Google търси доставчици в Индия, които да сглобяват нейните смартфони Pixel, като заимства стратегията на Apple, която диверсифицира веригите си на доставки отвъд Китай, пише Bloomberg.

Google е започнала ранни разговори с компании, в това число Lava International и Dixon Technologies India и с индийското звено на Foxconn Technology Group, наречено Bharat FIH, твърдят запознати източници, пожелали анонимност.

Google ще бъде поредният глобален технологичен играч, който измества производството си в Индия. Потенциалните партньори, с които преговаря, са спечелили т.нар. свързани с производството финансови стимули на премиера Нарендра Моди, подкрепящи местното производство. Apple използва програмата, за да разшири базата си от доставчици в Индия и да утрои производството на iPhone до над 7 млрд. долара през фискалната година до март 2023 г.

Моди представя Индия като алтернативен производствен център, тъй като все повече компании започват да се притесняват от рисковете да зависят от Китай след строгите блокади заради COVID-19 и търговската война между Вашингтон и Пекин. Моди трябва да посети САЩ тази седмица, където неговата делегация се очаква да проведе разговори, включително по въпроса за премахване на бариерите пред търговията с технологии между двете страни.

Миналия месец индийският министър на технологиите Ашвини Вайшну се срещна с главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай в централата на компанията в Маунтин Вю, щата Калифорния, за разговор за местното производство и подкрепяния от държавата технологичен тласък в Индия.

Ключови директори на Google, които този месец са посетили Индия във връзка с потенциалните партньорства, включват Ана Коралес, главен оперативен директор на звеното за потребителски хардуер и Меги Уей, старши директор глобални устойчиви продуктови операции, разкриват източниците.

Представители на Lava, Dixon, Google и Foxconn не са отговорили на запитванията за коментар.

Google е произвела около 9 млн. броя смартфони Pixel през 2022 г. по данни на Counterpoint Research, а преговорите в Индия подчертават плановете ѝ да прехвърли производството си отвъд Китай и Виетнам.

Според източниците още няма нищо сигурно около преговорите в Индия, а компанията все пак може да реши да не произвежда Pixel в страната.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Google vs. Samsung: И Google пуска първия си сгъваем смартфон

Apple откри първия си магазин в Индия

Производството на iPhone в Индия достигне невиждани стойности. И това не е всичко

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички