Apple е утроила производството на iPhone в Индия


Apple е утроила производството на iPhone в Индия
Снимка: iStock

3421

Apple е сглобила смартфони за над 7 млрд. долара в Индия през последната фискална година, утроявайки производството си на най-бързо растящия пазар на смартфони в света, след като засили отдръпването си от Китай, пише Bloomberg.

Американската компания прави близо 7% от всичките бройки iPhone в Индия, като работи с различни партньори – от Foxconn Technology Group до Pegatron, твърдят запознати източници. Това е сериозно постижение за Индия, която през 2021 г. отговаряше за около 1% от телефоните на Apple в света.

Apple проучва възможностите за намаляване на зависимостта си от Китай, докато напрежението между Вашингтон и Пекин се задълбочава. По информация на източници пожелали да останат анонимни, тъй като информацията не е публична дългогодишните партньори на компанията, които правят повечето ѝ телефони в големи заводи в Китай, добавиха производствени линии другаде през последната година.

Най-високо оценената компания в света за 2022 г. се сблъска с хаоса в основния комплекс на Foxconn, наричан iPhone City в Джънджоу, което доведе до някои уязвимости във веригата на доставките на Apple и я принуди да свие прогнозата за производството. Същевременно индийският премиер Нарендра Моди заложи на редица мерки, с които да подкрепи местното производство. Apple отваря първия си магазин в най-голямата си производствена база

От всички смартфони, произведени в Индия, Apple е изнесла iPhone-и за 5 млрд. долара през фискалната година, завършила през март 2023 г. – близо 4 пъти повече спрямо предходния период. Apple вероятно ще се опита да произвежда следващия iPhone в Индия, както в Китай, т.е. есента на 2023 г.

Ако се случи, това ще е първият път, в който производството на прочутия смартфон започва едновременно в двете държави. А ако агресивната експанзия на поддоставчиците на Apple продължи, компанията може да започне да сглобява ¼ от всичките си телефони в Индия до 2025 г.

Още преди драмите в китайския завод на Foxconn Apple осъзнаваше нуждата от диверсифицикация на веригата на доставки. Тя успешно лобира за подкрепа в Индия и притисна поддоставчиците си Foxconn, Wistron и Pegatron да засилят дейността си там. Трите, които заедно имат около 60 000 служители в Индия, правят модели, вариращи от iPhone 11 до най-новия iPhone 14, в страната.

Това помогна за позиционирането на Apple в сърцето на амбициите на Индия да се превърне в голям производствен център и алтернатива на Китай.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Главният изпълнителен директор на Apple открива първите магазини в Индия

За да задържи интереса: Apple пуска нов цвят на iPhone 14 и iPhone 14 Plus

Apple пусна услуга за разсрочено плащане

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички