Тим Кук ще открие първите физически магазини на Apple в Индия


Тим Кук ще открие първите физически магазини на Apple в Индия
Снимка: Getty Images

1023

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук смята да присъства на отварянето на първите магазини на производителя на iPhone в Индия тази седмица. Това ясно показва амбициите на компанията за страната като пазар, който ще донесе растеж и ще бъде производствена база, пише Bloomberg.

Кук вероятно ще ръководи откриването на магазините близнаци във финансовата и политическата столица на Индия, според запознати източници, пожелали да останат анонимни. Apple заяви, че ще отвори магазин в Мумбай на 18 април и друг в Ню Делхи – на 20 април.

Пътуването идва 7 години след първото посещение на главния изпълнителен директор през 2016 г. и съвпада с важни постижения за най-високо оценената компания в света – продажбите на iPhone в Индия достигат рекордно ниво, а годишният износ на смартфоните на гиганта от страната е за милиарди долари. Apple залага на Индия, за да диверсифицира операциите си извън Китай, предвид обтегнатите отношения между Пекин и Вашингтон. 

Кук е готов да отвори първия магазин на Apple в Индия в луксозен мол, в комплекса Bandra Kurla в Мумбай, или BKC, както е наречен кварталът. Няколко дни след това той трябва да отвори и търговския обект в Ню Делхи в търговски център от висок клас в квартал Сакет. Apple отваря първия си магазин в най-голямата си производствена база

По двата магазина се работи от дълго време, тъй като строгите правила на Индия забраняват на международните брандове да отварят магазини със собствена марка, ако не произвеждат сериозна част от стоките си в страната.

Компанията отвори индийския си онлайн магазин през 2020 г. Страната е вторият по големина пазар на смартфони в света и е сред най-бързо развиващите се, но високите цени на устройствата на Apple още възпират населението от 1,4 млрд. души, за което достъпността е основен фактор при вземане на решение за покупка.

Според един от източниците между двете откривания на магазините, Кук иска да се срещне с премиера Нарендра Моди. Правителството на Моди се бори за увеличаване производството на електроника в страната и предложи стимули за милиарди долари, за да привлече производствените партньори на Apple като Foxconn Technology Group и Pegatron.

При представяне на последните финансови резултати на Apple Кук подчерта значението на Индия като пазарна и производствена база. На последната подобна конференция Кук заяви, че Apple е поставила „тримесечен рекорд на приходите и е отбелязала силен двуцифрен ръст през годината“ в страната. „Индия е изключително вълнуващ пазар за нас и наш основен фокус“, посочи Кук.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Спад в продажбите на настолни компютри по света

Apple пусна услуга за разсрочено плащане

За да задържи интереса: Apple пуска нов цвят на iPhone 14 и iPhone 14 Plus

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички