Китай инциира кампания за съживяване на изоставащия фондов пазар


Китай инциира кампания за съживяване на изоставащия фондов пазар
Снимка: iStock

2209

Китай започва кампания, с която да съживи изоставащия фондов пазар и да повиши на доверието на инвеститорите в болната икономика на страната, пише Reuters.

Пекин обяви множество мерки, които включват намаляване на разходите за търговия, забавяне на темпото на първичните публични предлагания, насърчаване на маржин финансиране и защита на малките инвеститори.

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа (CSRC) облекчава някои ограничения за инвеститорите и подобрява механизмите за търговията, разширява маркет-мейкърите и въвежда маржин финансиране за всички акции, регистрирани на пазара.

Комисията планира да насърчи и повече взаимни фондове да разширят инвестициите си на китайските пазари. Регулаторът на ценните книжа също издаде правила за облекчаване на правилата за листване и подобряване на качеството на публичните компании.

Предприети са и мерки за финансирането на иновативни малки компании, които се специализират в нишови сектори

Една от мерките предвижда намаляване на гербовия налог върху борсовата търговия наполовина от 28 август. Таксите за обработка на трансакции от борсите също са намалени.

Китайските фондови борси също ще намалят маржин изискванията, за да насърчат финансирането от инвеститорите. Мярката влеза в сила от 8 септември.

Регулаторът посочва, че Китай ще забави темпото на първичните публични предлагания (IPO), за да насърчи динамичния баланс между набирането на капитал и инвестиционните дейности. Предвижда се и затягане на ограниченията за дейностите по рефинансиране от публични компании, насочено към губещи и недобре представящи се дружества.

CSRC затяга и правилата за продажба на акции от големи акционери, когато текущата цена на акциите е по-ниска от цената на IPO-то или нетната стойност на активите на акция, или когато компанията не е декларирала достатъчно парични дивиденти през последните 3 години.

Комисията забрани и трейдърите да купуват и продават акции в един и същи ден с аргумента, че може да предизвика спекулации и да навреди на малките инвеститори. Мярката разочарова някои играчи на пазара. Сега инвеститорите в Китай могат да продават акции най-рано на втория ден след покупката им.

Китайският регулатор сигнализира и за по-бърза регистрация на индексни фондове и стимули за развитието на дяловите фондове, след като в кратки срокове одобри 37 фонда за търговия на дребно. Пазарните участници очакват появата на по-иновативни индексни продукти.

Регулаторът работи върху оптимизирането на правилата за обратното изкупуване на акции, включително облекчаване на изискванията, когато цените на акциите падат. Обратното изкупуване на акции от компаниите се счита за добър знак от инвеститорите, тъй като означава, че те са подценени.

CSRC планира също да включи повече дългосрочни инвеститори, като например пенсионни фондове, в инвестициите на китайския капиталов пазар. Проучват се и възможностите за удължаване на часовете за търговия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Защо хроничната липса на търсене в Китай е най-големият икономически проблем в света?

Ще се срине ли икономиката на Китай така, както стана със СССР?

Втората най-голяма икономика в света удължава данъчните облекчения за чуждестранни работници до 2027 г.

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички