Закуска за 70 стотинки: Ето как изглежда дефлацията в Китай


Закуска за 70 стотинки: Ето как изглежда дефлацията в Китай
Снимка: iStock

9922

Китай официално навлезе в дефлация - нещо което попадна в заглавията на всички глобални новинарски агенции. Но как на практика изглежда спадът на потребителските цени във втората най-голяма икономика в света?

В ресторантите Nanchengxiang в Пекин клиентите се хранят със закуска на шведска маса с три вида оризова каша, кисела и пикантна супа, и мляко - всичко това на цена от 3 юана или 0.74 лева.

"По време на пандемията се появиха много добри и евтини предложения", казва 71-годишният Гао И, докато споделя закуската с внука си в един от 160-те обекта на веригата в китайската столица, пише Reuters.

"Не всички от тях издържат, но въпреки това постоянно има нови и добри оферти. Трябва просто да излезете, за да ги намерите."

Ето така изглежда дефлацията в Китай.

Слабият потребителски апетит подхранва ценовата война между веригите ресторанти от по-нисък клас в Китай, което според анализаторите може да навреди на по-малките предприятия, които се борят да се справят с отстъпките, предлагани от по-големите играчи.

Както се видя в Япония през 90-те години на миналия ХХ век, дефлацията, ако е продължителна, може да натежи на икономическия растеж.

"Необходими са доста добри оферти, за да може клиенти да влязат през вратата, така че има голям натиск върху тези предприятия да намерят маржове", казва Бен Кавендер, управляващ директор на China Market Research Group в Шанхай, визирайки разликата между доставната и продажната цена на предлаганите стоки и услуги.

За разлика от западните страни, по време на пандемията китайците бяха оставени до голяма степен да се справят сами с финансовите си проблеми, като държавната подкрепа беше насочена главно към производствения сектор. След като ограниченията бяха премахнати, не се стигна до незабавен потребителски подем, както прогнозираха някои икономисти.

Тъй като заплатите и пенсиите почти не се увеличават, а пазарът на труда е много несигурен, желанието за харчене е ограничено, а в условията на едва растяща икономика доверието е ниско.

"Стратегиите за отстъпки, които предлагат на потребителите по-изгоден избор, отговарят на настоящата икономическа ситуация", казва Джу Данпенг, анализатор в областта на храните и напитките и заместник-ръководител на Алианса за насърчаване на безопасността на храните в провинция Гуандун.

Китай официално навлезе в дефлация

Изглед над Пекин. Китайската икономика официално навлезе в дефлация, като една от причините е слабото потребление на гражданите, което провокира спад в цените на стоки и услуги;

Снимка: iStock

Според персонала, централният магазин в Nanchengxiang е бил пълен в четвъртък, както всяка сутрин след пускането на офертата от 3 юана през май. От компанията не отговориха на въпросите на медиите относно маржовете на печалба и бизнес стратегията си.

Xishaoye, базираната в Пекин франчайз компания за бургери, също обяви по-ниски цени, като персоналът заяви, че някои продукти ще бъдат на цена до 10 юана (2.46 лева). Yum China, оператор на KFC в Китай, примамва клиентите с меню от бургери, закуски и напитки за 19,9 юана (4.68 лева).

"Трафикът се върна, но разходите на човек намаляха", споделя Джоуи Уот, главен изпълнителен директор на Yum.

"В съзнанието ни пандемията изглежда така, сякаш се е случила много отдавна. Всъщност това не е така. Хората се нуждаят от време, за да се приспособят."

Работникът в ресторант Донг, който се връща от пазара в центъра на Пекин с празни ръце, коментира: "Имам ипотека и дете. Нямам друг избор, освен да бъда по-пестелив", казва 33-годишният Донг, който посочва само фамилното си име от съображения за поверителност.

Източник: Reuters.com

Защо Китай може никога да не забогатее?

„Китай се промени”: Германия представи план за намаляване на зависимостта си от втората най-голяма икономика в света

Икономиката на Китай е в много по-лошо състояние, отколкото всички си мислят

Защо дори Китай не иска юанът да измести долара като световна резервна валута?

Дефлация у нас за първи път от 2 години насам

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички