Мрачна прогноза: Възможни са трудности за газовия пазар в Европа в края на зимата


Мрачна прогноза: Възможни са трудности за газовия пазар в Европа в края на зимата
Снимка: iStock

2401

Не са изключени трудности за газовия пазар в Европа в края на зимата, предупреди Международната агенция за енергията (МАЕ). Възможни причини за това са най-вече студена зима и нови ограничения върху доставките на руски газ по газопроводите. Това се посочва в доклад за перспективите на газовия пазар до 2026 г., публикуван днес, предава БТА, като цитира Франс прес.

„Въпреки постепенното възстановяване на баланса на газовия пазар рисковете и несигурността натежават върху перспективите за зимния сезон 2023-2024 г.“, посочват авторите на доклада.

Газовите хранилища в ЕС може да са почти запълнени – до 96% в началото на отоплителния сезон, обяви МАЕ, но изрази предпазливост за сигурността на доставките с оглед на опасенията за недостиг.

„Студена зима в съчетание с по-малка наличност на втечнен природен газ, доставян с плавателни съдове, и нов спад на доставките на руски газ по тръбопроводите може отново да породи напрежение на газовия пазар най-вече в края на зимата 2023-2024 г.“, обяснява базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

„Рискът от колебливост на цените, най-вече в случай на студена зима, е обезпокоителен“, се посочва в комюникето на ОИСР.

След началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Москва намали значително доставките на газ за ЕС по тръбопроводите, като принуди страните членки спешно да реорганизират снабдяването си. Така повишиха със 70% покупките на втечнен природен газ миналата година, като над 40% от тях са от САЩ, но и от Русия (17% от европейските покупки на газ януари-юли 2023 г.).

„Ние сме в по-добра позиция тази година“, но Европа се сблъсква с „поне две големи предизвикателства“, заяви на 18 септември в Париж ръководителят на МАЕ Фатих Бирол. „На първо място, ако зимата е доста по-сурова, отколкото миналата година. На второ място, Европа още получава газ от Русия и тези доставки могат да се понижат от днес за утре“, посочва той. Няколко страни от Източна Европа продължават да получават малки количества руски газ през Украйна.

Въвеждането в експлоатация на нови мощности за втечнен природен газ се очакват през 2025-2026 г. и това „може да смекчи някои опасения, свързани със сигурността на снабдяването, с които пазарите се сблъскват, откакто Русия започна да спира доставките си“. Това заявява Кейсуке Садамори, директор за енергийните пазари и сигурността в МАЕ, цитиран в доклада.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Зимата се отлага: Цените на газа в Европа тръгват надолу заради мекото време

Случи се: Европейските компании вече съхраняват газ в Украйна

Вносът на втечнен газ в Европа спадна до невиждани нива

Загуби ли Русия енергийната битка в Европа?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички