Въпреки войната: Европейските търговци вече започнаха да съхраняват газ в Украйна


Въпреки войната: Европейските търговци вече започнаха да съхраняват газ в Украйна
Снимка: iStock

2119

Европейски търговци на суровини започнаха да съхраняват газ в украинските газохранилища, предава Reuters, позовавайки се на свои източници. Въпреки войната на територията на страната, бизнесът оценява риска като приемлив на фона на цената на природния газ на пазара.

Традиционно през лятото цените на газа са ниски заради заниженото потребление и пълните газохранилища. Така доставките за септември на нидерландската борса TTF са около 30 евро за MW, а за първото тримесечие на 2024 г., когато по традиция е пикът на потреблението – почти 50 евро.

Чешката EHP Group е една от компаниите, решила да съхранява газ в Украйна. От компанията обясняват, че това е знак и за доверие в страната по отношение на управлението на газопреносната система. От EHP Group обаче отказват да уточнят какви обеми съхраняват в Украйна, посочва още Reuters.

Припомняме, че преди малко повече от 10 години, преди старта на „Северен поток 1“, Украйна беше основният маршрут на руския природен газ за Европа. На територията на страната са изградени огромни газохранилища с капацитет от над 30 млрд. куб. метра, чиято задача беше да балансира пикове в търсенето.

Сега Украйна няма нужда от тези количества, за да гарантира потреблението си, а транзитът през страната отдавна е на минимално ниво. От украинското Министерстово на енергетиката предложиха на европейските държави услугата за съхранение на газ, а според медийни публикации – условията, при които се предлагат са доста изгодни.

Един от вариантите за съхранение е газохранилището „Билче – Волицко – Угер“, край Лвов. Западна Украйна засега е извън обсега на ракетните удари на Русия.

От „Укртрансгаз“ коментират в своя сайт, че от 11 юли чужди компании са започнали да нагнетяват газ в газохранилищата, управлявани от компанията. На бизнеса са предложени около 10 млрд. куб. метра активен капацитет за съхранение, а таксите няма да бъдат променяни до края на газовата година. Няма обаче данни какви количества се съхраняват до момента. Справка в Gas Infrastructure Europe сочи, че към 7 август украинските газохранилища са пълни до почти 27% от капацитета си.

Същевременно европейските газохранилища са пълни до 88% от капацитета си за съхранение, според данните на GIE. Но при някои държави възможността за съхранение вече е изчерпана – например Белгия (100%) или Хърватия (96%). В Чехия и Словакия газохранилищата са пълни до 92% от капацитета си и енергийните търговци се оглеждат за опции. Пред Reuters от словашката компания SPP потвърждават, че обсъждат да съхраняват в Украйна, но без да навлизат в повече подробности.

Мозъчният тръст Bruegel отбелязва, че Украйна може да увеличи с 10% възможността за съхранение на газ в Европа. 100 TWh капацитет са „комфортен буфер“ за зимата. Нещо повече – възможни са не само реални, но и виртуални доставки от съоръженията през Унгария, Полша или Словакия.

Украйна има добре развита газопреносна мрежа и връзки със съседните си държави. Страната не купува реално газ от Русия от 2015 г., а „европейски бленд“ чрез реверсивните връзки със съседните държави.

Украйна е част от Европейската енергийна общност и газохранилищата ѝ са лицензирани от ЕС.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Рискован ход: Европа планира да съхранява газ в Украйна

Колко пълни са газохранилищата в ЕС и колко газ е съхранила България?

Проблем: Eднo oт нaй-гoлeмитe гaзoxpaнилищa в Eвpoпa нe мoжe дa cъxpaнявa гaз

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички