Европа смята да съхранява газ в Украйна


Европа смята да съхранява газ в Украйна
Снимка: Gazprom

3111

Газохранилищата в Европа са пълни до почти 72% от капацитета си, сочат данните на Gas Infrastructure Europe към 11 юни. Това е рекордно за това време на годината ниво и много европейски компании се оглеждат за алтернативи за съхранение.

Парадоксално или не – вариант за съхранение на газ бизнесът в Европа вижда в Украйна. В страната има огромен капацитет за съхранение на газ – над 31 млрд. куб. метра, които бяха част от инфраструктурата, подпомагаща функцията на Украйна като основен транзитьор на руския природен газ за Европа. Именно заради тази роля газовата система на страната, включително и газохранилищата, е много добре свързана с Европа.

Един от вариантите за съхранение на газ е газохранилището „Билче – Волицко – Угер“ в Западна Украйна в близост до Лвов. Капацитетът му е внушителен – 17 млрд. куб. метра.

„Украинското газохранилище може да помогне да се балансират доставките и търсенето през втората половина на лятото на 2023 г., базирайки се на неговата отлична свързаност с газовите пазари на ЕС“, обясниха за Bloomberg от германския енергиен гигант RWE. Преди години компанията е използвала това газохранилище.

Според европейски чиновници на пръв поглед може да изглежда лудост газ да се съхранява в държава, в която се водят активни военни действия., но рискът си заслужава. Газохранилището е далеч от фронтовата линия. Газът се съхранява на 2 км под земята, а операторът на газохранилищата – „Укртрансгаз“, предлага 1/3 от капацитета си за съхранение на страните от ЕС на фиксирана цена. Това прави съхранението на газ в Украйна много атрактивно и конкурентно, смята анализаторът от AXPO Марко Залфранк, но обърна внимание и на риска. „От началото на войната рискът за енергийната инфраструктура в Украйна се увеличава, както за съжаление видяхме с взривяването на стената на язовира“, заяви той

За да бъде оправдан рискът цената на газа трябва да е ниска, обясни още Bloomberg. Според агенцията ЕС също трябва да подсигури евентуални загуби в резултат от конфликта. От това ще зависи дали застрахователните компании ще се включат в плановете.

„ЕК анализира дали и какви гаранции, издадени от публични институции, могат да помогнат да бъде осигурен достъп до газохранилищата на Украйна“, обясни говорителят на институцията Тим Макфий.

Интересът е по-голям от очакваното, признават от „Укртрансгаз“ в коментар пред Bloomberg. Компанията предлага около 10 млрд. куб. метра капацитет за съхранение, или около 10% от потреблението на ЕС в последното тримесечие на 2022 г.

Украйна започна зимата с около 30% пълни газохранилища, но благодарение на по-топлата зима успя да се справи. Енергийната система на страната беше под почти непрекъснат обстрел през последните месеци и страната преживя на няколко пъти пълен срив на системата. В последните дни страната нагнетява газ и в момента украинските газохранилища са пълни до 19% от капацитета си, сочат още данните на GIE.

Европа също премина през зимата без проблеми дори и с намалените доставки от Русия. Страните бяха нагнетили газохранилищата над 80% от капацитета им, като повечето газ остана наличен заради относително високата му цена спрямо нивата на пазара и заради непрекъснатите доставки на втечнен газ. През следващата зима обаче температурите може би няма да бъдат така благоприятни и страните от ЕС ще изпитват нужда от допълнителни места за съхранение на природен газ.

„Използването на украинските газохранилища ще даде допълнителни приходи за украинската икономика и ще приближи още Киев към ЕС“, допълва Bloomberg. Според анализатори този план може да успокои пазарите и да бъдат избегнати ценова нестабилност през есенно-зимния сезон. В момента зимните контракти са с по-висока цена спрямо летните и това прави покупката на капацитет за съхранение в Украйна изгодна опция за търговците, смятат от консултантската компания Energy Aspects.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Проблем: Eднo oт нaй-гoлeмитe гaзoxpaнилищa в Eвpoпa нe мoжe дa cъxpaнявa гaз

Полша може без руски газ: Има свой газопровод и пълни газохранилища

Американски петролен и газов гигант иска да доставя повече газ в Европа

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички