Вносът на втечнен газ в Европа спадна до 20-месечно дъно


Вносът на втечнен газ в Европа спадна до 20-месечно дъно
Снимка: LNG Industry

2628

Вносът на втечнен природен газ в Европа падна през юли до най-ниското ниво от ноември 2021 г., тъй като ниските европейски референтни цени на природния газ обезсърчават търговците да изпращат много товари до Стария континент.

Вносът на втечнен природен газ в Европа е намалял през юли със 7% на годишна база до 8,6 млн. тона, най-ниският обеми на внос от ноември 2021 г., когато започна енергийната криза в Европа, сочат данни за проследяване на кораби, събрани от Bloomberg.

През вчерашната търговия газовите фючърси на нидерландския TTF хъб поскъпват с над 5% към 28,65 евро/MWh, но остават под нивото от 30 евро.

Цените скочиха за кратко през първата половина на юни и в началото на миналата седмица, тъй като спирането за поддръжка в офшорните райони на Норвегия, както и в гигантското газово находище Troll, намали износа на норвежки газ – в момента най-големият доставчик на газ в Европа, след като измести Русия от първото място след войната в Украйна.

Въпреки това референтните цени на природния газ в Европа паднаха през последните месеци и сега са с 80% по-ниски от рекордите, отчетени миналото лято на фона, като спадът е заради най-вече на големи запаси в европейските газохранилища, напът да бъдат запълнени доста преди заложените в ЕС цели за началото на есента.

Сега нивата на съхранение на газ в ЕС са много по-високи от 5-годишното осреднено ниво и над нивата от този период на 2022 г., което отслабва опасенията за доставките на газ в Европа. Местата за съхранение на газ в ЕС бяха пълни към 31 юли на 85,43%, според данни на Gas Infrastructure Europe.

Високите нива на запасите ограничава всяко по-рязко поскъпване на синьото гориво въпреки норвежките спирания за поддръжка, запазвайки така ниските европейски цени.

Тези ниски цени на природния газ пък обезсърчават търговците да изпращат твърде много втечнен природен газ в Европа, като продавачите гледат към азиатския пазар, където спот цените на втечнения природен газ нараснаха на фона на горещите вълни в Япония, Южна Корея и в части от Китай.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

За първи път: Вносът на втечнен природен газ в Европа изпревари тръбния

Колко пълни са газохранилищата в ЕС и колко газ е съхранила България?

Един от най-големите европейски енергийни гиганти продължава да търгува с руски газ

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички