За една година Европа промени изцяло енергийната си инфраструктура


За една година Европа промени изцяло енергийната си инфраструктура
Снимка: Offshore Power

2745

Вносът на втечнен природен газ (LNG) в Европа е изпреварил тръбния за първи път миналата година, сочат данни на Energy Institute, цитирани от Bloomberg.

Промяната е сигнал, че континентът преформатира енергийната си инфраструктура по-бързо, докато къса връзката с Русия след войната в Украйна. Обръщането на тенденцията е дори още по-значимо, предвид, че международното производство се запази относително стабилно през 2022 г. спрямо предходната, показват статистическите данни.

Тръбният внос в Европа през 2022 г. е бил около 151 млрд. куб. метра спрямо 232 млрд. година по-рано, според данните. Спадът на годишна основа от 35% е в контраст с вноса на LNG, който се увеличава до 170 млрд. куб. метра през 2022 г. от 108 млрд. година по-рано.

Европа е била водещ пазар, което е помогнало за привличането на повече втечнен природен газ, запълвайки празнината, оставена от руското снабдяване. Това е довело до рекордни цени и волатилност на газовите пазари, като помага и за инфлацията на континента, потискайки индустриалното производство на фона на икономическото забавяне.

Войната в Украйна преобърна „предположенията за снабдяването по света“, коментира Ник Уайт, главният изпълнителен директор на базирания в Лондон институт. Измененията „предизвикаха ценова криза и отчетлив натиск върху цената на живота в много икономики“.

През годината страните на континента побързаха да инсталират още нови терминали за внос, като и Германия се присъедини към групата на вносителките за първи път. Компаниите за комунални услуги също бяха в синхрон с вноса от държави като САЩ, като налице беше и насочване към възобновяеми източници на енергия като вятър и слънчева енергия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕК обяви енергийна независимост от руските изкопаеми горива 

Страна членка на ЕС внася рекордни количества втечнен газ от Русия

ЕС с нов удар по Русия в доставките на газ

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички