Газът за крайните потребители ще е с 4,6% по-евтин през октомври


Газът за крайните потребители ще е с 4,6% по-евтин през октомври
Снимка: iStock/Guliver

1779

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 60,41 лева/MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, обявиха от КЕВР.

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от Наредбата за регулиране на цените на природния газ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от наредбата, покриваща разходите на „Булгаргаз“ ЕАД за съхранение на количества в газохранилището „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации, обясниха от КЕВР.

Цената е утвърдена след анализ на внесените от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни, формиращи цената на природния газ за октомври. Те отчитат котировките на международните газови пазари и валутния курс до 30 септември т. г. включително.

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от 3 различни източника за доставка. В ценовия микс за октомври е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 47,72 % от потреблението за месеца и имат ключово значение за благоприятни цени на синьото гориво. „Булгаргаз“ е сключил за октомври 2 договора за доставка на втечнен природен газ с търговци от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за октомври – към крайните снабдители и топлофикационните дружества и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти. Утвърдената цена от 60,41 лв./MWh е с 4,6 % по-ниска от цената на природния газ през септември, която беше 63,35 лв./MWh. На откритото заседание представителите на „Булгаргаз“ ЕАД отбелязаха, че намалението е постигнато въпреки повишението на борсовият индекс TTF с близо 8% през месеца.

Според председателя на КЕВР Иван Иванов благоприятната цена на газа октомври се дължи на рекордната запълняемост на газовото хранилище в Чирен и на европейските хранилища – съответно 96,22%, и 95,19% и на много добрата цена, постигната от „Булгаргаз“ след преговори с единия от доставчиците. „Тези фактори имат определящо значение за постигане на добри ценови условия за българските потребители на природен газ“, посочи Иванов.

На открито заседание за обсъждане на доклада относно заявление от обществения доставчик „Булгаргаз“ от 15 септември 2023 г. за утвърждаване на цена за октомври от КЕВР изразиха очаквания за спад на цената от 5% спрямо септември. В доклада на КЕВР се предлагаше цената на природния газ от 1 октомври да бъде 57,41 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на газа за октомври се очертава да е по-ниска от тази и за август, и за септември

Газохранилището в Чирен съхранява рекордни количества газ

"Булгаргаз" предлага още по-ниска цена на газа за октомври

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички