Ето каква цена на природния газ предлага КЕВР за октомври


Ето каква цена на природния газ предлага КЕВР за октомври
Снимка: iStock

2017

Цената на природния газ за месец октомври 2023 г. ще се понижи с близо 5%. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на провелото се днес открито заседание за обсъждане на доклад за заявление от обществения доставчик „Булгаргаз“ от 15 септември 2023 г. за утвърждаване на цена за октомври, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В доклада на КЕВР се предлага цената на природния газ от 1 октомври да бъде в размер на 57,41 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Веселин Синабов, директор на дирекция „Природен газ“ в „Булгаргаз“ ЕАД, каза, че „Булгаргаз“ няма забележки към доклада, изготвен от работната група на КЕВР. По думите му от периода на подаване на доклада до днес ценообразуващият индекс се е повишил с около 8% заради стачки в Австралия на терминалите за втечнен природен газ и удълженото техническо обслужване на някои от най-големите находища за втечнен газ в Норвегия. „Това се отрази на първоначалното намаление, което заявихме, и към днешна дата се очертава вместо 9%, намалението на цената на природния газ да е около 5%“, заяви той.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обясни, че поевтиняването на природния газ за октомври ще бъде факт и най-вероятно ще се равнява на 5%, като ще се проследят текущите стойности на индекса в оставащите 3 дни от септември. Той насрочи закрито заседание в състав „Енергетика“ на КЕВР за 1 октомври в 15:00 часа за утвърждаване на цена на природния газ за октомври за MWh – без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

В ценовия микс за месец октомври е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 47,72% от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво, според КЕВР.

„Булгаргаз“ е сключил за месец октомври два договора за доставка на втечнен природен газ с търговци от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

Председателят на КЕВР подчерта, че известното повишение на котировките през последните две седмици няма да има сериозно отражение върху цената за октомври, защото е постигната рекордна запълняемост на газовото хранилище в Чирен и на европейските хранилища – съответно 96,22% и 95,19% и продължаващото строителство на терминали за регазификация в Европа.

КЕВР утвърди цена на природния газ за септември от 63,35 лева за MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, което беше повишение с около 6% спрямо цената от 59,67 лева за MWh през август.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Газохранилището в Чирен съхранява рекордни количества газ

"Булгаргаз" предлага още по-ниска цена на газа за октомври

Зимата се отлага: Цените на газа в Европа тръгват надолу заради мекото време

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички