За първи път в историята газохранилището "Чирен" достига подобни рекордни стойности


За първи път в историята газохранилището "Чирен" достига подобни рекордни стойности
Снимка: iStock

1985

Газохранилището в Чирен е пълно до 96,2% от капацитета си, което е рекордно високо ниво в историята на съоръжението. Това коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Изявлението беше направено по време на откритото заседание в регулатора за цената на природния газ от 1 октомври.

От „Булгаргаз“ обявиха, че цената на газа у нас ще е по-ниска следващия месец, но не с предварително очакваните малко над 9% до 57,41 лева за MWh, а вероятно с около 5%. Причината – повишението на цената на природния газ на нидерландската борса TTF. На европейските пазари повлияха стачките на терминалите за втечнен газ на Chevron в Австралия и намалените добиви в Норвегия.

Това, което може да се каже, че задържа цените са пълните газохранилища в Европа, които дават спокойствие за зимния сезон. По данни на Gas Infrastructure Europe към 26 септември газохранилищата в Европа са запълнени до над 95% от капацитета си и няма държава в ЕС, в която нивото да е под 90%. Това означава, че всички членове на общността са изпълнили своя ангажимент по силата на регламента на Брюксел за резервите от газ за зимния сезон към 1 ноември.

В ограничен брой държави има отбиване на газ – например в Хърватия, където газохранилищата са пълни до почти 98% от капацитета си. Като цяло нагнетяването продължава на фона на мекото време в края на септември.

На заседанието Иванов отбеляза още, че „Булгаргаз“ е провел успешни преговори с един от доставчиците си за октомври, които позволяват намаляване на цената на газа на фона на поскъпването на европейските борси. Председателят на регулатора не даде повече подробности, но предишния месец от компанията обявиха, че водят преговори с гръцкия търговец Mytilineos за намаляване на предварително заявените количества заради свитото потребление.

В договора за доставка с гръцката компания, сключен през 2022 г., бяха включени по-големи количества, необходими за нагнетяването на „Чирен“, но заради топлата зима „Булгаргаз“ почти не използваше резервите от газ.

От публичния доклад на експертите на КЕВР за внесеното ценово заявление е видно, че българската газова компания ще получи газ още от Азербайджан по дългосрочния договор за доставка на тръбен газ и втечнен газ от Shell.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Газохранилището "Чирен" достигна рекордни нива за това време на годината

ЕК одобри милионите за "Чирен"

"Булгаргаз" предлага още по-ниска цена на газа за октомври

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички