Одобриха парите за разширяване на газохранилището в Чирен


Одобриха парите за разширяване на газохранилището в Чирен
Снимка: БГНЕС

2094

Европейската комисия (ЕК) одобри, съгласно правилата на ЕС за държавната помощ, българска мярка в размер на 16 млн. евро в подкрепа на разширяването на газохранилището на "Булгартрансгаз“ в Чирен, съобщиха от Комисията.

"Булгартрансгаз“ ще инвестира около 285 млн. евро за разширяване на капацитета на газохранилището в Чирен, което е единственото съоръжение за съхранение на природен газ в България. Очаква се капацитетът за съхранение да нарасне от 550 млн. на 1 млрд. кубични метра. Ще бъде увеличен и капацитетът за изтегляне и подаване на природен газ в мрежата.

България уведоми Комисията за плановете си да подкрепи инвестицията на "Булгартрансгаз“ с 9-годишна публична гаранция по заема за финансиране на мярката в размер на 16 млн. евро. Целта е да се гарантира сигурността на доставките на газ, да се засили конкуренцията на пазара на газ, включително благодарение на по-голямата интеграция на съоръжението към мрежата, и да се насърчи търговията с газ в региона.

Още: Газохранилища в ЕС са пълни над 85%, българското на почти 88%

Разширяването на газохранилището в Чирен има за цел завършването на европейския вътрешен енергиен пазар, за да се помогне на ЕС да постигне целите си в областта на енергетиката и климата, посочват още от ЕК.

Комисията оцени схемата съгласно член 107, параграф 3, буква в) от ДФЕС, който позволява на държавите членки да подкрепят развитието на някои икономически дейности при определени условия, и Насоките относно държавната помощ в областта на климата, опазването на околната среда и енергетиката (CEEAG). Комисията установи, че българската схема е необходима и подходяща за улесняване на инвестициите на "Булгартрансгаз“ в съоръжението му за съхранение на природен газ.

Освен това Комисията стигна до заключението, че схемата е пропорционална, тъй като помощта ще бъде ограничена до необходимия минимум, за да се гарантира инвестицията в съоръжението, и няма да има неоправдани отрицателни ефекти върху конкуренцията и търговията в ЕС. Въз основа на това Комисията одобри мярката съгласно правилата на ЕС за държавната помощ.

Още: Започва разширението на газохранилището "Чирен"

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички