Започва разширението на газохранилището "Чирен"


Започва разширението на газохранилището "Чирен"
Снимка: iStock

2983

Днес започват строителните дейности по разширението на газовото хранилище в Чирен. Проектът има стратегическо значение и е определен от общ интерес за ЕС.

Разширението на Чирен ще осигури увеличаване на обема на активния газ до 1 млрд. кубически метра и на дневните капацитети за нагнетяване и добив до 8-10 млн. куб. метра, чрез увеличаване на пластовото налягане в резервоара до 150 бара и разширение на сондажния фонд.

Изпълнител на проекта е обединението ДЗЗД „Тех Енерджи Експанжън“. В ход са още два проекта – за изграждане на сондажната част и за връзка със съществуващата мрежа на „Булгартрансгаз“.

По-големите възможности за съхранение на газа са от стратегическо значение за региона. Европейските регламенти предвиждат страните от ЕС да съхраняват поне 15% от потреблението си, за да бъдат покривани зимните пикове. Гърция няма собствено газохранилище и според изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов едва ли скоро ще има. Затова Атина използва „Чирен“ и газохранилища в Италия тази зима. Таксите за съхранение и пренос в България обаче са много по-изгодни. Интерес към газохранилището проявява и Северна Македония.

Според Малинов свиването на потреблението на газ в България с 20,4% през 2022 г. е временно явление. Според прогнозата на компанията в следващите години ще има ръст на търсенето и той ще е основно заради увеличаване на нуждите от електроенергия и базови енергийни мощности.

Директорът на на „Булгартрансгаз“ е убеден, че газът има място в енергийния микс и през следващите години делът му ще расте въпреки зелените цели на ЕС. Суровината беше призната като допустима в зеления преход, тъй като емисиите от изгарянето ù са много по-малки от на въглищата. С развитието на технологиите за улавяне на емисии пък много анализатори смятат, че газът може да бъде окачествен и като чисто гориво на следващ етап.

В момента ЕС работи активно, за да намали зависимостта си от руския тръбен газ и делът на втечнен газ расте непрекъснато. „Булгартрансгаз“ също предприема стъпки за разширяване достъпа до газови терминали, а паралелно и на мястото за съхранение на газ у нас – газохранилището „Чирен“.

Пред медии директорът на компанията заяви, че не очаква забавяне на проекта за терминал за втечнен газ край Александруполис. В момента се полага тръбата, която свързва терминала с инфраструктурата в Средиземно море, а в Сингапур е напреднала модернизацията на танкера, който ще служи за регазификация и съхранение на втечнения газ. В проекта България чрез „Булгартрансгаз“ има дял от 20% и запазен капацитет от 500 млн. куб. метра годишно. Очакванията са, че първите количества газ от този терминал ще влязат в България в началото на 2024 г.

Има още един проект за терминал за втечнен газ край Александруполис – на Gastrade, в който участват DEPA и Desfa. Идеята за него се зароди в края на 2017 г., но реализацията му се активира през 2022 г. след началото на войната в Украйна. Директорът на „Булгартрансгаз“ обясни, че се планира пазарен тест за интереса и е възможно компанията да участва и в този проект с до 20%. Предимството му е, че ще бъде използвана същата инфраструктура за преноса.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Газохранилището в Чирен се разширява

Разширяването на "Чирен" започна, газохранилището ще удвои обема си

Започна разширението на газохранилището "Чирен"

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички