Разширяването на газохралинището в Чирен започна с договор за 300 милиона лева


Разширяването на газохралинището в Чирен започна с договор за 300 милиона лева
Снимка: iStock

3853

Газохранилището в Чирен ще бъде разширено - държавата подписа договор за удвояване на капацитета му до 1 милиард кубични метра природен газ.

Споразумението беше подписано от Надя Стойкова от "Булгартрансгаз" и Мая Пенчева, изпълнителен директор на "Главболгарстрой". Строителната компания има водеща роля в обединението, който ще изпълнява договора по обществената поръчка.

Първата стъпка в разширяването на Чирен е изграждането на нова компресорна и измервателна станция. Договорът е за близо 300 милиона лева и се очаква строителните дейности да приключат през следващите 2 години. Оборудването за компресорната станция ще бъде доставено от американски компании.

Освен това се увеличава възможността за добив на до 10 милиона куб. метра газ, както и нагнетяване на до 8 милиона куб. метра газ дневно (два пъти повече от възможното в момента). Чрез разширяването на Чирен България ще може да складира по-евтин газ.

С дейностите по разширяването ще бъде заменено изцяло руското оборудване от 70-те и 80-те години на миналия век с американско.

Проектът за разширяване на газохранилището е разделен на три части - компресорната станция, изграждането на нови 13 сондажа, както и газопровод до близкото село Бутан, който ще бъде свързан с българската газопреносна мрежа. Общата му стойност е около 600 милиона лева, посочи пред журналисти изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Разширяват газохранилището в Чирен с над 500 млн. лева

Тъй като разширяването на Чирен е в интерес и на Европейския съюз, държавата ни ще получи 78 милиона евро безвъзмездно финансиране по механизма "Свързана Европа". "Това е важен ден не само за България, но и за Европейския съюз, защото този проект ще увеличи сигурността по отношение на енергийните доставки, ще увеличи свързаността между отделните държави", заяви пред БНТ бившият еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген, който в момента ръководи международния консултативен съвет към "Главболгарстрой". Европа ни дава милиони, за да разширим газохранилището в Чирен

В момента хранилището е пълно на 82%, но газът в него е на висока цена, защото беше нагнетен в месеците с най-голямо поскъпване. Затова се избягва той да бъде използван за потребление в страната.

"Към настоящия момент в хранилището има 453 млн. куб. метра природен газ от максималния му технически капацитет, който казах, е 550. Това е изключително висок процент запълняемост спрямо този период на годината. В действителност поради метеорологичните условия добивът от хранилището в Чирен от 25 декември е спрян", каза Владимир Малинов. България спря да пълни газохранилището в Чирен

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Гърция може да съхранява своя природен газ в Чирен

Газохранилището "Чирен" спасява Балканите от енергийната криза?

В Европа само две страни са с по-малко газови запаси от нас

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички