Газът от септември може да е по-скъп от прогнозираната цена от "Булгаргаз"


Газът от септември може да е по-скъп от прогнозираната цена от "Булгаргаз"
Снимка: iStock

2398

Цената на едро на природния газ от септември може и да е по-висока от първоначално прогнозираната от „Булгаргаз“. Това заяви изпълнителният директор на дружеството Деница Златева на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, на което тема беше цената на природния газ, предлагана от обществения доставчик.

КЕВР обсъди днес предложеното от „Булгаргаз“ поевтиняване с 0,67% на синьото гориво за септември. „Булгаргаз“ обяви по-рано през месеца, че предлага за утвърждаване цена на природния газ за септември от 59,27 лева за MWh – без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

КЕВР утвърди цена на природния газ за август от 59,67 лева за MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

„Окончателното предложение за цената на газа ще бъде подадено на 1 септември, но последните 2 седмици имаше значително повишение на цената на синьото гориво на борсата в Холандия. Вчера пазарите се успокоиха и стигнаха котировки от 34-35 евро на MWh“, заяви Златева.

„Ако цената на газа на борсите остане висока, това би довело до увеличение от 5,5-6% спрямо първоначалното предложение от 59,27 лева до нива от 62,90 лева“, каза Златева. По думите ѝ обаче до края на август обаче има още седмица и „Булгаргаз“ може да компенсира част от това повишение и да не го прехвърля изцяло на регулирания пазар.

„Нека българските граждани бъдат спокойни, че „Булгагарз“ ще осигури нужните количества природен газ“, добави Златева. Компанията има договор с Азербайджан, има запаси в „Чирен“, приключват преговорите за доставки по 10-годишен договор, който ще осигури още 1 млрд. куб. метра синьо гориво. „В дружеството нямаме притеснения – ще има газ“, повтори изпълнителният директор на държавния газов търговец.

„На борсата в Холандия цената на природния газ вчера беше от 42 евро за MWh, а днес търговията започна при цена 30,50 евро – спад от 30%. Газовите хранилища в Европа са запълнени на 91%, а нашето в Чирен – на 92%“, отбляза Иван Иванов, председател на КЕВР.

По думите му окончателното предложение на „Булгаргаз“ едва ли ще падне до първоначално предложеното от 59,27 лева за MWh, но със сигурност ще бъде по-ниско от обявената като възможна днес цена от 62,90 лева за MWh.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"Булгаргаз" предлага още по-ниска цена на газа за септември

КЕВР утвърди по-ниска от очакваната цена на газа за август

Отмениха поскъпването на газа за август

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички