Каква ще е цената на природния газ през август?


Каква ще е цената на природния газ през август?
Снимка: iStock

3767

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за август в размер на 59,67 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, обявиха от КЕВР. Утвърдената цена от 59,67 лв./MWh е с 1,4% по-ниска от цената на природния газ през юли, която беше 60,58 лв./MWh.

КЕВР не призна аргумента на „Булгаргаз“ за допълнителни разходи (неустойки) по договори за доставка на газ, които компанията казва, че ще предоговори, тъй като има излишни количества газ и не може да ги продаде на рентабилна цена през газов хъб „Балкан“.

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от два различни източника за доставка. В ценовия микс за август е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Количествата покриват 74,66% от потреблението за месеца и имат ключово значение за благоприятните цени на синьото гориво.

 

„Булгаргаз“ е сключил за август един договор за доставка на втечнен природен газ с търговец от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за август – към крайните снабдители и топлофикационните дружества и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

На откритото заседание председателят на КЕВР доц. Иван Иванов коментира, че първоначалните разчети предвиждаха 3-процентно поскъпване, но след започналия спад на цените на нидерландската борса през последните три седмици тази тенденция се промени в благоприятна посока.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ за август 2023 г. ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Отмениха поскъпването на газа за август

"Булгаргаз" предложи по-висока цена на газа през август. Колко?

Каква ще е цената на природния газ за юли?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички