Каква ще е цената на природния газ през август?


Каква ще е цената на природния газ през август?
Снимка: iStock

4956

„Булгаргаз” внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране заявление за утвърждаване на цена на природния газ за месец август 2023 г. в размер на 62,38 лева за MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщават от дружеството. На 1 юли КЕВР утвърди цена на газа от 60,58 лева за MWh, което означава, че дружеството иска почти 3% поскъпване през следващия месец.

През юли газът от Азербайджан покрива малко над 72% от потреблението, съобщи енергийният регулатор на 1 юли. По тази причина и цената на българския пазар беше по-ниска от средното на европейските пазари. В последните дни търговията на нидерландската борса TTF се стабилизира и цената в сегмента „ден напред“ се движи около нивото от 30 евро за MWh. Контрактите за следващия месец обаче са на малко по-висока цена.

По време на общественото обсъждане в края на юли председателят на КЕВР Иван Иванов припомни, че цената на газа от Азербайджан е обвързана с петролните пазари, а не с TTF, където за кратко имаше нестабилност. Освен от този доставчик, „Булгаргаз“ купи и втечнен газ от местен доставчик.

На 1 август КЕВР ще разгледа окончателното предложение за цената на природния газ и в него ще бъдат отчетени котировките на ценообразуващите компоненти към 31.07.2023 г., уточняват от държавния доставчик.

Прогнозната цена на природния газ за септември е 60,66 лева за MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), изчислена съобразно котировките на TTF към 11.07.2023 г.

Финалното предложение за цената на природния газ за месец септември 2023 г. ще бъде депозирано в КЕВР на 01.09.2023 г., допълват от „Булгаргаз“.

ОШЕ ПО ТЕМАТА:

Каква ще е цената на природния газ за юли?

Газът продължава да върви надолу. Колко ще плащаме през юни?

Газът пак поевтинява рекордно в Европа, в България върви по-скъпо

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички