За първи път: Над 90% от капацитета на газохранилището "Чирен" е запълнен на толкова ранен етап


За първи път: Над 90% от капацитета на газохранилището "Чирен" е запълнен на толкова ранен етап
Снимка: iStock

2619

Подземното газово хранилище „Чирен“ вече е запълнено на над 90% от техническия капацитет за съхранение, обявиха от държавното енергийно дружество „Булгартрансгаз“ ЕАД.

„За първи път в историята на експлоатацията на хранилището е постигнато такова ниво на запълняемост на такъв ранен етап“, подчертава главният изпълнителен директор на компанията Владимир Малинов.

Нагнетените количества природен газ ще допринесат в сериозна степен за гарантиране на сигурността на доставките през предстоящия есенно-зимен сезон, като заедно с това ще имат стратегическо значение за развитието на пазара на природен газ в региона, изтъкват още от „Булгартрансгаз“.

От дружеството припомнят, че съгласно европейското законодателство, е въведено задължение газовите хранилища в страните от ЕС да бъдат запълнени на 90% от обема им не по-късно от 1 ноември тази година.

Проектът за разширение на хранилището в Чирен ще осигури увеличаване обема на активния газ до 1 млрд. куб. метра и на дневните капацитети на нагнетяване и добив до 8-10 млн. куб. метра.

„Важно е да се отбележи, че при изпълнението на строителните дейности по проекта за разширение на ПГХ „Чирен“ се гарантира безпроблемното и непрекъсваемо нагнетяване, добив и съхранение на природен газ при настоящите технически параметри“, добавя Малинов.

Припомняме, че по-рано този месец ЕК одобри отпускането на държавни гаранции за разширението на газохранилището. Това ще бъде осъществено чрез 10 нови експлоатационни сондажа и изграждането на компресорна станция. Част от плановете е и изграждането на нов газопровод, който да свърже газохранилището със съществуващата газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“, който кандидатства за финансиране по RePowerEU.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕК одобри милионите за "Чирен"

Колко пълни са газохранилищата в ЕС и колко газ е съхранила България?

Започва разширението на газохранилището "Чирен"

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички