Стандартът на живот в третата най-голяма икономика в света продължава да пада


Стандартът на живот в третата най-голяма икономика в света продължава да пада
Снимка: iStock

32032

Възнагражденията на работниците в Япония продължават да се свиват под натиска на ускорената инфлация. Това понижава стандарта на живот в третата най-голяма икономика в света, създавайки сериозни главоболия за новия гуверньор на централната банка на страната, който се подвизава на поста от едва една седмица.

В резултат на инфлацията, реалният размер на заплатите в Япония се понижава с 2.6% през февруари, спрямо същия месец на миналата година, сочат официалните данни на страната, публикувани през миналата седмица. Статистиката отбелязва близо година на постоянно понижение на реалните възнаграждения (11 поредни месеца), въпреки мащабната кампания на премиера на страната Фумио Кишида за повишаване на заплатите, пише CNN.

Икономисти посочват, че проблемът вероятно ще продължи да оказва натиск върху новия гуверньор на Банката на Япония Казуо Уеда, който идва след период на доста разхлабена парична политика, водена от неговия предшественик на поста Харухико Курода.

С инфлация, достигаща 3.1% през февруари, което е над заложената цел на централната банка от 2%, навярно е настъпило времето Банката на Япония да прекрати програмата на стимули.

Но потребителските цени са основно движени от покачването на разходите за внос, отколкото от силното търсене на вътрешния пазар. Това означава, че ще бъде трудно за Уеда да вдихне лихвените проценти, особено когато жизненият стандарт намалява.

Инфлацията в Япония покори нов 42-годишен връх - ускори се до над 4%

Предшественикът на Уеда бе основният архитект на агресивният стил на прилагане на стимули, опитвайки се да засили японската икономика след десетилетия на стагнация.

Разхлабената парична политика на Курода бе подлагана на сериозни критики, включително за изкривяване на пазарите, въпреки, че постигна успех в отслабването на йената, което доведе след себе си ръст на износа.

Всеки опит за прекратяване на този модел носи риск за създаване на нови проблеми, ако условията не са подходящи.

Ако Уеда затегне паричната политика преди постигането на устойчив растеж, това може да провокира спад в търсенето и удар върху японската икономика.

Поради това е необходимо постигане на стабилен растеж на заплатите преди Японската централна банка да започне да вдига лихвените проценти, смятат икономисти.

„Стагниралият растеж на заплатите ще остави Уеда без избор освен да поддържа краткосрочната (лихвена) политика на ефективно нулево ниво през идните години”, казва Шигето Нагай, ръководител японска икономика в Oxford Economics.

Кои страни ще понесат най-голям удар при цена на петрола от 100 долара?

„Това, което ще направи през следващите месеци е просто да направи супер разхлабената политика по-устойчива”, добавя той.

Премиерът Кишида призова бизнеса да помогнат на работниците срещу покачващите се разходи за живот. Проблемът с намаляващите реални заплати може да започне да се решава през тази година, ако бизнесът се вслуша в призивите за покачване на възнагражденията в отговор на инфлацията.

Преговори за заплати

През миналия месец, Rengo, най-големият синдикат в страната, посочи, че над 800 профсъюза и техните работодатели са постигнали предварителни споразумения за увеличаване на възнагражденията средно с 3.8%.

Това би представлявало най-високото повишение от 2013 година насам, посочват от организацията.

Новите заплати се очаква да влезнат в сила през този месец, който бележи началото на фискалната година.

Според икономисти, тази мярка може да помогне.

„Увеличенията на заплатите, обявени при пролетните преговори, са добро начало, но е твърде рано да се каже нещо за макроикономическото въздействие.”, казва Стефан Ангрик, базиран в Токио старши икономист в Moody’s Analytics.

Подобно на други части от света, инфлацията в Япония се превърна в основен проблем. Ангрик отбелязва, че основните потребителски цени, изключващи прясната храна, се понижават през февруари от 4.2% през предходния месец до 3.1%, благодарение на правителствената подкрепа за енергийните сметки на домакинствата.

Япония дава милиони на семействата, за да напуснат Токио

Нивото на инфлацията може и да изглежда ниско в сравнение с Европа или Америка, но всъщност е достатъчно високо за Япония, че да провокира неудобство, като се има предвид стагнацията на растежа на заплатите, става ясно от думите на Ангрик.

Според него, въпреки, че повишението на заплатите в страната се очаква да бъде по-високо от предходните години, скокът на възнагражденията вероятно няма да успее да компенсира ефектите от инфлацията.

Япония замрази активите на 3 беларуски банки

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички