Инфлацията в Япония покори нов 42-годишен връх - ускори се до над 4%


Инфлацията в Япония покори нов 42-годишен връх - ускори се до над 4%
Снимка: iStock

1508

Инфлацията в Япония се ускори до над 4%, като покори нов 40-годишен връх, като подчерта предизвикателствата пред кандидата за управител на Японската централна банка Казуо Уеда преди първата му голяма публична изява, откакто беше номиниран от правителството.

Потребителските цени, без пресните храни, са се увеличили с 4,2% през януари спрямо 2022 г., ускорявайки темпа си спрямо ръста от 4% през декември, съобщи Министерството на вътрешните работи. Това е най-високият показател от 1981 г. и е малко под прогнозите на икономистите за ръст от 4,3%, предава Bloomberg.

Поскъпването на хотелските услуги, ключов двигател в последните месеци, се е забавило през януари. Разходите за хотели растяха през последните седмици заради сравненията с миналата година, когато бяха въведени държавни мерки за подкрепа на сектора, които намалиха цените на вътрешните пътувания. Но сега се отразяват много по-слабо на инфлацията през януари, като спомогнаха за вдигането на ключовия показател, докато разходите за автомобилни застраховки допринасят за ръста на цените. Повишаването на цените на енергията леко се забавя.

Ускоряването на инфлацията насочва вниманието към програмата за стимулиране на икономиката на Япония и към това дали все още е необходима, когато цените нарастват с над 2 пъти по-висока скорост от целевата за централната банка. Напускащият поста управител Харухико Курода настоява, че ЯЦБ трябва да запази облекченията, докато не се появят повече доказателства за по-силен растеж на заплатите, за да се осигури устойчивост на стабилната инфлация – цел, която преследваше в последното десетилетие. Според пазарните участници обаче промените вероятно ще настъпят в началото на мандата на новия управител.

„По време на изслушването на Уеда днес пазарите ще се съсредоточат върху това да получат информация кога и до каква степен той ще промени сегашната рамка. Уеда заяви, че настоящото повишаване на цените е временна тенденция и не очаквам днес да промени мнението си“, заяви Ацуши Такеда, главен икономист в Itochu Research Institute.

Голяма част от икономисти предвиждат ускорението да спре през февруари, когато ще се проявят допълнителните ефекти от пакета за стимулиране на икономиката на министър-председателя Фумио Кишида. Пакетът за стимулиране на Кишида, възлизащ на фискални разходи за 39 трлн. йени (289 млрд. долара), включва антиинфлационни мерки. Според анализаторите мерките ще доведат до спад в показателите за инфлацията под 4% през февруари.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Япония дава милиони на хората, ако напуснат Токио

Япония - готова да доставя втечнен природен газ за Европа

Кои са страните с най-ниска инфлация в света?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички